Ezért gyakoribb az álmatlanság a nőknél

Írta: ,

A férfiak mindig a jobbik végét fogják meg a dolgoknak: könnyebben fogynak, többet ehetnek, nem kell a terhességgel számolniuk, és most még az is kiderült, hogy ritkábban szenvednek álmatlanságban, mint a nők. Az alvási apnoé rendellenességén kívül minden alvási betegség a nőket érinti intenzívebben.

1/4 Hormonok

Nem nehéz kitalálni, hogy a hormonjaink a ludasak azért, mert sokkal több alvási rendellenességgel küzdünk, mint a férfiak.

Nem csak a menopauza idejébe érő nők felborult hormonháztartása okozhat problémákat, de a havi ciklus változása is, így gyakorlatilag senki nincs biztonságban, ami az éjszakai álmatlan forgolódást illeti.

Azok a hormonok, amik a menzeszed környékén kezdenek aktívabban termelődni, sokkal érzékenyebbé is tehetnek, ami bizony éber éjszakákhoz vezethet.

Ha nagyon komolyan érint a rendellenesség, beszélj az orvosoddal, hátha a fogamzásgátló gyógyszered leváltása segíthet a helyzeten!

2/4 Terhesség

Ha már hormonokról van szó, érdemes megemlíteni, hogy a várandósság is megzavarhatja a nyugodt alvást: minél előrehaladottabb a terhesség, annál nehezebben alszod át az éjszakát.

Ez nem csak a vizelési ingernek vagy a baba rugdosásának köszönhető, valószínűleg a tested egyre inkább felkészíti magát arra, hogy amikor a gyerek megszületik, egy darabig nem alszol 8 órát egyhuzamban.

Ilyenkor egyetlen dolgot tehetsz: rakd körbe magad kényelmes párnákkal, kapcsold be a fehér zajos szerkezetet, és próbálj meg addig aludni, amíg lehet – mert a babával ez már sokkal nehezebb lesz.

3/4 Életmód

A legnagyobb faktor – még a hormonoknál is meghatározóbb – egyelőre az egészségtelen életmód; és itt nem feltétlenül a rossz étkezésre és a mozgáshiányra gondolok (bár ez is rengeteget számít), hanem a túl stresszes mindennapokra.

Nehéz úgy átaludni az éjszakát, hogy lefekvés előtt még dolgozol, vagy későig tanulsz.

Éjszakára kapcsold ki a telefonodat, és mindenféle elektronikus eszközt vigyél el a közeledből, így minimálisra csökkentheted annak az esélyét, hogy azon stresszelj, ki fog keresni legközelebb. Az éjszaka az alvásé – minden más ráér reggelig!

Egyszerűen csak érzékenyebbek vagyunk Kép forrása: unsplash

4/4 Egyszerűen csak érzékenyebbek vagyunk

Mindegy, hogy mi okozza – a gyerek, a horkoló férj, a kutya –, mi, nők, sokkal nyugtalanabbul alszunk, mint a pasik.

Egyszerűen érzékenyebbek vagyunk a külső zajokra, mint ők, éppen ezért – ha nincs gyermek – érdemes elgondolkodni a füldugók használatán. Ha ez az ötlet annyira nem jön be, próbálj ki egy fehér zajos gépet – ez olyan alap zúgást ad, amin nagyon nehezen hatolnak át a zavaró hangok.

Ugyanerre jó egy kicsit hangosabb ventilátor is, ami egyenletes zümmögésével szintén kizár minden egyéb zajt.