Megfejtették, miért gyakoribb az álmatlanság a nőknél

Nagy Niki
Írta: ,

A férfiak mindig a jobbik végét fogják meg a dolgoknak: könnyebben fogynak, többet ehetnek, nem kell a terhességgel számolniuk, és most még az is kiderült, hogy ritkábban szenvednek álmatlanságban, mint a nők. Az alvási apnoé rendellenességén kívül minden alvási betegség a nőket érinti intenzívebben.

Nem nehéz kitalálni, hogy a hormonjaink a ludasak azért, mert sokkal több alvási rendellenességgel küzdünk, mint a férfiak.

Nem csak a menopauza idejébe érő nők felborult hormonháztartása okozhat problémákat, de a havi ciklus változása is, így gyakorlatilag senki nincs biztonságban, ami az éjszakai álmatlan forgolódást illeti.

Azok a hormonok, amik a menzeszed környékén kezdenek aktívabban termelődni, sokkal érzékenyebbé is tehetnek, ami bizony éber éjszakákhoz vezethet.

Ha nagyon komolyan érint a rendellenesség, beszélj az orvosoddal, hátha a fogamzásgátló gyógyszered leváltása segíthet a helyzeten!

Ha már hormonokról van szó, érdemes megemlíteni, hogy a várandósság is megzavarhatja a nyugodt alvást: minél előrehaladottabb a terhesség, annál nehezebben alszod át az éjszakát.

Ez nem csak a vizelési ingernek vagy a baba rugdosásának köszönhető, valószínűleg a tested egyre inkább felkészíti magát arra, hogy amikor a gyerek megszületik, egy darabig nem alszol 8 órát egyhuzamban.

Ilyenkor egyetlen dolgot tehetsz: rakd körbe magad kényelmes párnákkal, kapcsold be a fehér zajos szerkezetet, és próbálj meg addig aludni, amíg lehet – mert a babával ez már sokkal nehezebb lesz.