Állatterápia, a mellékhatás nélküli gyógymód

Jankovics Anna
Írta: ,

Az állatokat régóta használjuk életünkben segítőként. Minden korban, attól függően, hogy mi volt a kor életszemléletének sajátossága, prioritása egy-egy meglepő tulajdonságuk került felszínre. Ma a gyógyításban vannak segítségünkre…

Miért épp a gyógyítás?

Régen, főleg falun, nem csupán a nagy család, egy fix, megbízható közösség vette körbe az embereket, hanem a jószág is.

Ez utóbbi is komoly szociális kapcsolatnak mondható, hiszen az emberek az állatokkal keltek, feküdtek, kötődtek hozzájuk, hasznosságuk alapján töltöttek velük időt, becsülték őket. Nem utolsó sorban, ezek kapcsán érintették, simogatták az állatokat – az érintésnek pedig komoly hatása van.

Ma az emberi kapcsolatok felbomlani látszanak, nem csak makro-környezetünkben, hanem a családokban is. Az állatok kényelmi és egyéb szempontok miatt kikoptak – főleg a városi – életünkből.

Ezek miatt olyan – természetes igényből fakadó szeretettel, megértéssel teli pillanatok lehetőségei tűnnek el, melyeknek csak a hiányát érezzük. Talán nem is tudjuk konkrétan, hogy ez okozza lelki, később testi problémáinknak nagy részét.

A tudományos állatterápia

A kezdeti megfigyelések, kísérletezések után egy gyógymód-tárhoz jutottak a kutatók. Feltérképezték az állatfajok sajátos tulajdonságait, és megfigyelték őket: mely állat mely betegségeket gyógyítja hatékonyabban.

Ennek mára komoly háttere van: leírások, orvosi publikációk, bizonyítékok. Hála Istennek, jutott pénz az ilyen fajta gyógyítás infrastruktúrájára és a további megfigyelésekre is.

Célzottan választják ki a megfelelő állatfajt a megfelelő testi, lelki betegség tükrében.

Például a macska dorombolása természetes biorezonancia, aminek komoly gyógyító hatása van. Magyarországon a kutyaterápia az elterjedt, ami a lelki sérüléseket gyógyítja, hatékonyan csökkenti az agressziót.

Ez utóbbinak nagy hasznát veszik a börtönökben, de a problémás kamaszok szélsőségeit is meg lehet „fékezni” ennek segítségével.