Miért érzed állandóan fáradtnak magad? – Felkutattuk a leggyakoribb okokat

Stumpf Bea
Írta: ,
Miért érzed állandóan fáradtnak magad? – Felkutattuk a leggyakoribb okokat

Kép forrása: unsplash

„Hogy vagy?” „Ahh, fáradt vagyok...” – ismerős párbeszéd? Nap mint nap elhangzik, ezért már nem is tulajdonítunk nagy jelentőséget az egész jelenségnek, pedig egyáltalán nem normális, hogy állandóan fáradtak vagyunk. Nézd meg, mi okozhatja a folytonos álomkórt, és hogyan tehetsz ellene!

Ami nyilvánvaló… Kép forrása: unsplash.com

Van néhány olyan egyértelmű dolog, amitől kevésbé érezheted magad fittnek és energikusnak a mindennapokban. 

A fáradtságod legnyilvánvalóbb oka lehet, hogy nem alszod ki magad, vagy esetleg nem pihentetően alszol. Mindenkinek más az alvásigénye, de nagyjából 7-8 órának elégnek kell lennie – az sem jó, ha 10-12 órákat alszol.

Fontos, hogy elalvás előtt, vagy ha éjszaka felébredsz, ne nyúlj a telefonodért, mert az nagyon megzavarhatja a nyugodt pihenést, illetve törekedj arra, hogy a hálószobád valóban a pihenés szigete legyen! Bár ezek nyilvánvalónak tűnnek, sokan mégsem tartják be őket.

Pajzsmirigy-alulműködés Kép forrása: unsplash.com

A pajzsmirigy nagyon fontos szervünk, hiszen ez szabályozza, hogy a testünkbe kerülő tápanyag milyen gyorsan alakul át energiává.

Ha a pajzsmirigyed nem működik megfelelően, akkor ez lassíthatja az egész anyagcseréd, ami enyhébb esetben fáradtsággal, súlyosabb esetben pedig súlyfelesleggel és egyéb kellemetlenségekkel is együtt járhat.

Ha arra gyanakszol, hogy esetleg ez lehet a gond, akkor nem árt elmenned egy endokrinológiai kivizsgálásra!