Alkoholfajták gyümölcsös-fűszeres gyógyitalokhoz

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

Cikkünk azoknak szól, akik szeretnek alkoholból és természetes anyagokból csodaszereket előállítani. Leírjuk, hogy milyen italfajták képezik az alapot a legjobb gyógyitalokhoz. Bízunk benne, hogy azok is kedvet kapnak majd a természetes orvosságokhoz, akik még nem kóstoltak ilyet. 

Párlatok

A gyógyító italok többségénél valamilyen növényi párlat az alapanyag.

A párlat elnevezés gyűjtőfogalom, sokféle lehet, különböző ízű és minőségű italok tartoznak alá. Készülhet csonthéjas termésből, almából, gabonafélékből, burgonyából, gyógynövényekből, kaktuszból.

A magyar eljárással készült gyümölcspárlatok hungarikumnak számítanak, az utóbbi időben már csak ezekre használható a pálinka elnevezés.

Az almából és a körtéből főzött szesz, valamint a vodka semleges ízhatású, ezért jól kombinálhatók a gyógyfüvekkel. A növényi párlatok esetében fontos tényező az alkohol foka.

Minél nagyobb az alkoholtartalom, annál hatékonyabban oldja ki a beletett növények gyógyító anyagait. A 70%-os italt utólag lehet vízzel hígítani, hogy 40%-os legyen.

Rum

A rum Amerika felfedezése után került be Európába, cukornádból főzik.

Közép- és Dél-Amerika sámánjai oldószerként használták gyógyító- és varázsitalaikhoz.

Jellegzetes illata és íze miatt nem alkalmas az európai gyógynövényekkel ízesített pálinkák elkészítéséhez, ezért inkább koktélokhoz, valamint grogok, teák és kávék, azaz meleget adó italok ízesítéséhez használják.

Illik hozzá a vanília, a fahéj, a gyömbér, a narancs és a csillagánizs. Klasszikus, rum alapanyagú recept a rumban eltett gyümölcs.