Alkoholfajták gyümölcsös-fűszeres gyógyitalokhoz

Írta: ,

Cikkünk azoknak szól, akik szeretnek alkoholból és természetes anyagokból csodaszereket előállítani. Leírjuk, hogy milyen italfajták képezik az alapot a legjobb gyógyitalokhoz. Bízunk benne, hogy azok is kedvet kapnak majd a természetes orvosságokhoz, akik még nem kóstoltak ilyet. 

Párlatok

1/5 Párlatok

A gyógyító italok többségénél valamilyen növényi párlat az alapanyag.

A párlat elnevezés gyűjtőfogalom, sokféle lehet, különböző ízű és minőségű italok tartoznak alá. Készülhet csonthéjas termésből, almából, gabonafélékből, burgonyából, gyógynövényekből, kaktuszból.

A magyar eljárással készült gyümölcspárlatok hungarikumnak számítanak, az utóbbi időben már csak ezekre használható a pálinka elnevezés.

Az almából és a körtéből főzött szesz, valamint a vodka semleges ízhatású, ezért jól kombinálhatók a gyógyfüvekkel. A növényi párlatok esetében fontos tényező az alkohol foka.

Minél nagyobb az alkoholtartalom, annál hatékonyabban oldja ki a beletett növények gyógyító anyagait. A 70%-os italt utólag lehet vízzel hígítani, hogy 40%-os legyen.

Rum

2/5 Rum

A rum Amerika felfedezése után került be Európába, cukornádból főzik.

Közép- és Dél-Amerika sámánjai oldószerként használták gyógyító- és varázsitalaikhoz.

Jellegzetes illata és íze miatt nem alkalmas az európai gyógynövényekkel ízesített pálinkák elkészítéséhez, ezért inkább koktélokhoz, valamint grogok, teák és kávék, azaz meleget adó italok ízesítéséhez használják.

Illik hozzá a vanília, a fahéj, a gyömbér, a narancs és a csillagánizs. Klasszikus, rum alapanyagú recept a rumban eltett gyümölcs.

Gin

3/5 Gin

A leggyorsabban előállítható szeszes ital.

Nem kell érlelni, az elkészítését követően fél óra múlva már fogyasztható.

Egy hollandiai kémiai laboratóriumban készült először, azzal a céllal, hogy egy orvosság ízét kellemesebbé tegyék vele.

Gabonából párlatot főztek, majd az íz kedvéért borókabogyót tettek bele. Innen kapta a Genever nevét, mivel a francia nyelvben a genièvre szó borókabogyót jelent.

Olyan italok alapanyagául érdemes felhasználni, amelyek viszonylag semleges alapízt igényelnek, mert a borókabogyó íze nem elég intenzív. 

Bor

4/5 Bor

Nemcsak szőlőből, gyümölcsökből, hanem gabonából, virágszirmokból és más anyagokból is készülhet.

Létrejöttekkor mindig ugyanaz a folyamat megy végbe: a levegőben lévő élesztőgombák megtelepednek a növényen, majd a cukorral reakcióba lépnek, és alkohol képződik. 

A középkori kolostorokhoz több szőlőhegy tartozott.

A szerzetesek életében az imádkozás mellett fontos szerepet játszott a szőlőtermesztés is.

Boraikba gyógyfüveket is tettek, így tulajdonképpen gyógyitalokat állítottak elő. A gyógynövényeket hidegen is beleteheted a borba, de bele is főzheted.

A szűrésnek alaposnak kell lenni, mert a bor a legkisebb szennyeződéstől is zavarossá válhat. Az ilyen ital nem sokáig áll el, az üveg tartalmát mihamarabb el kell fogyasztani.

Konyak

5/5 Konyak

Az igazi konyak a franciaországi Charente vidékről való fehérborból származik. Mindig különböző párlatok keverékéből áll össze, ezért soha nincs évjárata.

Az előállításkor a párlatokat összekeverik, majd visszatöltik a fahordókba, és még néhány hónapig érlelik.

A nemes borpárlatok nem valók gyógynövényes italok készítéséhez.

De vannak más borpárlatok is, mint például a törkölypálinka vagy annak egyik legnépszerűbb képviselője, az olasz grappa, amelyből a nagyon alacsony cukortartalmú vagy cukormentes fajta a legalkalmasabb erre a célra.

Cikkünket Gabriele Bickel Likőrök, pálinkák, gyógyitalok (Sziget Kiadó, 2003.) című könyve alapján írtuk.