Az alhasi fájdalom 8 veszélyes oka, ami nem jut eszedbe

Az alhasi fájdalom 8 veszélyes oka, ami nem jut eszedbe

Címlap / Életmód / Egészség / Az alhasi fájdalom 8 veszélyes oka, ami nem jut eszedbe

A kismedencei fájdalom a has alsó, köldök alatti részén érezhető. Több átmeneti probléma és betegség is okozhatja, úgymint nőgyógyászati gondok vagy emésztőrendszeri kórképek. Bár pontos diagnózist csak az orvos állíthat fel, nem árt, ha tudod, mik a lehetőségek.

Vakbélgyulladás

A vastagbél nyúlványának gyulladása a has jobb alsó részének erős fájdalmával, hányással és lázzal jelentkezik. Egyetlen kezelési lehetőség a vakbél eltávolítása, mely apró metszéssel jár a hasfalon.

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, azonnal hívj mentőt, mert minél hamarabb sor kerül a műtétre, annál alacsonyabb a szövődmények esélye.

Irritábilis bélszindróma (IBS)

Ez a krónikus betegség hasfájással, görccsel, hasmenéssel vagy éppen szorulással jár. Oka egyelőre ismeretlen, de a tünetek enyhítésére hatékony lehetőségek vannak.

Egészséges táplálkozással, megfelelő stresszkezeléssel és gyógyszerekkel lehet kordában tartani a kellemetlen panaszokat.

Fájdalmas peteérés

Az ovuláció sok nőnél szúró fájdalmat hoz. Ennek oka, hogy a petefészek egy kis folyadék és vér kíséretében indítja útnak az érett petesejtet, ami irritálhatja a szöveteket.

A németül „mittelschmerz”-nek, azaz középfájdalomnak nevezett állapot néhány órán át tart, és semmilyen káros következménye nincs.

PMS

A premenstruációs szindróma rengeteg hölgy életét megkeseríti. Az alhasi fájdalom mellett jelentkezhetnek görcsök, hát- vagy fejfájás, mellfeszülés, hangulatingadozás és pattanásos bőr.

A sok stressz és a testmozgás hiánya ronthat a helyzeten. Némelyeknél olyan mértékű panaszok jelentkeznek, hogy emiatt állandó orvosi kezelésre szorulnak.

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»