Az alhasi fájdalom 8 oka, amire eddig nem is gondoltál

Kovács Andrea
Írta: , Frissítve:
Az alhasi fájdalom 8 oka, amire eddig nem is gondoltál

A kismedencei fájdalom a has alsó, köldök alatti részén érezhető. Több átmeneti probléma és betegség is okozhatja, úgymint nőgyógyászati gondok vagy emésztőrendszeri kórképek. Bár pontos diagnózist csak az orvos állíthat fel, nem árt, ha tudod, mik a lehetőségek.

Húgyúti fertőzés

A húgycsőtől kezdve a vesééig a hugyút bármelyik részén jelentkezhet gyulladás. Az alsó-húgyúti gondokat alhasi nyomásérzés, fájdalmas és gyakori vizeletürítés jellemzi.

Bár a probléma meglehetősen kellemetlen, többnyire nagyon egyszerűen, antibiotikumos kezeléssel gyorsan gyógyítható, így érdemes mielőbb orvoshoz fordulnod.

A vesegyulladás lázzal, émelygéssel, hányással és féloldali hátfájdalommal jár – ezzel semmiképpen ne várj napokig, irány a kórház!

Fájdalmas peteérés

Az ovuláció sok nőnél szúró fájdalmat hoz. Ennek oka, hogy a petefészek egy kis folyadék és vér kíséretében indítja útnak az érett petesejtet, ami irritálhatja a szöveteket.

A németül „mittelschmerz”-nek, azaz középfájdalomnak nevezett állapot néhány órán át tart, és semmilyen káros következménye nincs.