Alapvető tudnivalók az ételintoleranciáról - elkerülhető a kialakulása és diétával kezelhető?

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A legújabb felmérések szerint a magyar lakosság 45%-a szenved valamilyen ételintoleranciában, ám sokan nem tudják, hogy valójában érzékenyek bizonyos élelmiszerekre – csupán a kellemetlen tünetekkel küszködnek. Mit kell tudni erről a betegségről?

Sok más betegséghez hasonló Kép forrása: imgur.com

Az ételintolerancia egy olyan lappangó betegség, ami ugyan okoz tüneteket, de általában mindenre gondolunk azok jelentkezésekor, csak éppen az érzékenységre nem.

Ezek a tünetek sok más betegség kórisméivel is megegyeznek, de ideje az ételintoleranciára gondolnod akkor, ha a vizsgálatok ellenére sem kapsz magyarázatot a kínzó és sokszor kellemetlen panaszaidra.

Hiszen milyen tüneteket produkálhat az ételintolerancia? Például hasfájást, puffadást, hasmenést, amikből sokan arra gondolnak, hogy sokat ettek, vagy egy kezdődő betegség áll a háttérben.

Megint mások kifejezetten azért isznak kávét, mert úgy vélik, anyagcsere gyorsító hatása miatt kell vécére menniük, holott könnyen lehet, hogy a hozzáadott tejre, vagy akár a kávéra érzékenyek.

Az ételintolerancia ezen felül okozhat még migrént, nem szűnő bőrpanaszokat (pl. ekcéma, pattanások, mitesszerek), de akár ízületi gondokat is.

Sok ember csak legyint az olyan tünetekre, mint amilyen a hasmenés, vagy néhány extra pattanás, de a kezeletlen ételintolerancia ezeknél jóval komolyabb betegségeket szintén kiválthat.

Ilyenek pl.

a légző-, emésztőszervi és idegrendszeri betegségek, de akár a termékenységre is hatással lehet, pl. azzal, hogy ciszták jelennek meg a szervezetben.

Gyakori gond, hogy felborul a hormonháztartás, ami manapság egyébként is könnyen megeshet, nem véletlen, hogy olyan sokan küszködnek pajzsmirigy alul-, vagy éppen túlműködéssel. Gyerekeknél tanulási nehézségek és viselkedészavarok is megjelenhetnek, mintegy mellékhatásként, válaszként az ételintoleranciára.

Az orvosok körében egyébként vitatott kérdés, milyen mértékben járul hozzá az intolerancia a betegségek kialakulásához, de az biztos, hogy az odafigyelő táplálkozás mindenkinek segít megőrizni az egészségét – nem csak azoknak, akik ételérzékenyek.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?