Alapvető tudnivalók az ételintoleranciáról - elkerülhető a kialakulása és diétával kezelhető?

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A legújabb felmérések szerint a magyar lakosság 45%-a szenved valamilyen ételintoleranciában, ám sokan nem tudják, hogy valójában érzékenyek bizonyos élelmiszerekre – csupán a kellemetlen tünetekkel küszködnek. Mit kell tudni erről a betegségről?

Sok más betegséghez hasonló Kép forrása: imgur.com

Az ételintolerancia egy olyan lappangó betegség, ami ugyan okoz tüneteket, de általában mindenre gondolunk azok jelentkezésekor, csak éppen az érzékenységre nem.

Ezek a tünetek sok más betegség kórisméivel is megegyeznek, de ideje az ételintoleranciára gondolnod akkor, ha a vizsgálatok ellenére sem kapsz magyarázatot a kínzó és sokszor kellemetlen panaszaidra.

Hiszen milyen tüneteket produkálhat az ételintolerancia? Például hasfájást, puffadást, hasmenést, amikből sokan arra gondolnak, hogy sokat ettek, vagy egy kezdődő betegség áll a háttérben.

Megint mások kifejezetten azért isznak kávét, mert úgy vélik, anyagcsere gyorsító hatása miatt kell vécére menniük, holott könnyen lehet, hogy a hozzáadott tejre, vagy akár a kávéra érzékenyek.

Az ételintolerancia ezen felül okozhat még migrént, nem szűnő bőrpanaszokat (pl. ekcéma, pattanások, mitesszerek), de akár ízületi gondokat is.

Sok ember csak legyint az olyan tünetekre, mint amilyen a hasmenés, vagy néhány extra pattanás, de a kezeletlen ételintolerancia ezeknél jóval komolyabb betegségeket szintén kiválthat.

Ilyenek pl.

a légző-, emésztőszervi és idegrendszeri betegségek, de akár a termékenységre is hatással lehet, pl. azzal, hogy ciszták jelennek meg a szervezetben.

Gyakori gond, hogy felborul a hormonháztartás, ami manapság egyébként is könnyen megeshet, nem véletlen, hogy olyan sokan küszködnek pajzsmirigy alul-, vagy éppen túlműködéssel. Gyerekeknél tanulási nehézségek és viselkedészavarok is megjelenhetnek, mintegy mellékhatásként, válaszként az ételintoleranciára.

Az orvosok körében egyébként vitatott kérdés, milyen mértékben járul hozzá az intolerancia a betegségek kialakulásához, de az biztos, hogy az odafigyelő táplálkozás mindenkinek segít megőrizni az egészségét – nem csak azoknak, akik ételérzékenyek.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!