Az ajkad színe: vörös, kékes, esetleg sápadt? Sok mindent elárul az egészségedről

Göcző Nóra
Írta: ,
Az ajkad színe: vörös, kékes, esetleg sápadt? Sok mindent elárul az egészségedről

A szem a lélek tükre, szoktuk mondani és van is benne igazság. Azt azonban már kevesen tudják, hogy tőlünk néhány ezer kilométerre keletre jelenleg is a hagyományos orvoslás része a nyelv, a bőr, a köröm, az ajkak, de még az izzadság alapos vizsgálata is.

A kínai orvosi egyetemek tananyaga számos olyan gyógymódot, terápiát és diagnosztikai eljárást használ, melyeken a nyugati kollégák finoman szólva is csak hüledeznek. A sok ilyen kínai módszer közül az egyik az ajak színének vizsgálata. A száj színe – természetesen rúzs nélkül – pontos meghatározást ad a vér összetételére vagy a test hőmérsékletére, energetikájára vonatkozóan. Gyakorlott orvosok egy szempillantás alatt tudják, milyen táplálkozásra van szüksége a betegnek, milyen belső szervi problémák jelentkezhetnek nála, mennyire van jelen a stressz az életében.

Halvány rózsaszín, fehér vagy szürkés árnyalatú ajkak

Vérszegénységre utalhat, érdemes vérképet csináltatni. Halvány ajkak esetében olyan ételeket szükséges beiktatni az étkezésbe, mint a vörös húsok, a zöld színű zöldségek.

Kínában hagyománya van a „vörös napoknak”, amikor legeltetett marhából, bölényből, bárányból, disznóból készült ételeket fogyasztanak, továbbá, málnát és kagylót esznek csak. Ezek B- és D-vitamin forrásként szolgálnak, ráadásul az állati húsokban található vas sokkal könnyebben szívódik fel a szervezetben, mint a növényi forrásokból származók.

A vörös hús nemcsak vasban, hanem cinkben is gazdag, amely elem nélkülözhetetlen egyes enzimek és proteinek szerkezetének felépítésében. A cink mellett további ásványi anyagok is megtalálhatóak a vörös húsban, melyek miatt érdemes azt az étrend részévé tenni, úgymint magnézium, szelén, foszfor, króm és nikkel.

A sápadt ajkakhoz túl sok yin energia is társul, mely lassú emésztést és hideg végtagokat eredményez.

Élénkvörös ajkak

A hagyományos kínai orvoslás a túlzottan sok yang energiát kapcsolja a lángvörös ajkakhoz.

A máj és a lép megváltozott működésére utalhat.

Ilyenkor pitypang vagy krizantém tea vagy a zeller javasolt, a lényeg, hogy minél keserűbb legyen.

Az alapvetően élénkpiros ajkakkal élő emberekre jellemző, hogy akkor vannak egyensúlyban, ha viszonylag korán elkezdik az esti pihenést és lehetőség szerint kerülik a stresszt és a konfliktusokat.

 

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!