Vörös, kékes, esetleg sápadt? Sok mindent elárul az egészségedről az ajkad színe

Vörös, kékes, esetleg sápadt? Sok mindent elárul az egészségedről az ajkad színe

Címlap / Életmód / Egészség / Vörös, kékes, esetleg sápadt? Sok mindent elárul az egészségedről az ajkad színe

A szem a lélek tükre, szoktuk mondani és van is benne igazság. Azt azonban már kevesen tudják, hogy tőlünk néhány ezer kilométerre keletre jelenleg is a hagyományos orvoslás része a nyelv, a bőr, a köröm, az ajkak, de még az izzadság alapos vizsgálata is.

A kínai orvosi egyetemek tananyaga számos olyan gyógymódot, terápiát és diagnosztikai eljárást használ, melyeken a nyugati kollégák finoman szólva is csak hüledeznek. A sok ilyen kínai módszer közül az egyik az ajak színének vizsgálata. A száj színe – természetesen rúzs nélkül – pontos meghatározást ad a vér összetételére vagy a test hőmérsékletére, energetikájára vonatkozóan. Gyakorlott orvosok egy szempillantás alatt tudják, milyen táplálkozásra van szüksége a betegnek, milyen belső szervi problémák jelentkezhetnek nála, mennyire van jelen a stressz az életében.

Halvány rózsaszín, fehér vagy szürkés árnyalatú ajkak

Vérszegénységre utalhat, érdemes vérképet csináltatni. Halvány ajkak esetében olyan ételeket szükséges beiktatni az étkezésbe, mint a vörös húsok, a zöld színű zöldségek.

Kínában hagyománya van a „vörös napoknak”, amikor legeltetett marhából, bölényből, bárányból, disznóból készült ételeket fogyasztanak, továbbá, málnát és kagylót esznek csak. Ezek B- és D-vitamin forrásként szolgálnak, ráadásul az állati húsokban található vas sokkal könnyebben szívódik fel a szervezetben, mint a növényi forrásokból származók.

A vörös hús nemcsak vasban, hanem cinkben is gazdag, amely elem nélkülözhetetlen egyes enzimek és proteinek szerkezetének felépítésében. A cink mellett további ásványi anyagok is megtalálhatóak a vörös húsban, melyek miatt érdemes azt az étrend részévé tenni, úgymint magnézium, szelén, foszfor, króm és nikkel.

A sápadt ajkakhoz túl sok yin energia is társul, mely lassú emésztést és hideg végtagokat eredményez.

Élénkvörös ajkak

A hagyományos kínai orvoslás a túlzottan sok yang energiát kapcsolja a lángvörös ajkakhoz.

A máj és a lép megváltozott működésére utalhat. Ilyenkor pitypang vagy krizantém tea vagy a zeller javasolt, a lényeg, hogy minél keserűbb legyen.

Az alapvetően élénkpiros ajkakkal élő emberekre jellemző, hogy akkor vannak egyensúlyban, ha viszonylag korán elkezdik az esti pihenést és lehetőség szerint kerülik a stresszt és a konfliktusokat.

Lila vagy zöldes ajkak

Ez az az állapot, amikor nem érdemes a megfelelő táplálkozáson morfondírozni, inkább keressünk fel egy szakorvost. A lilás színű ajkak szív problémákra vagy légzőszervi megbetegedésre utalhatnak.

Ezen betegségek gyanújához viszont egyéb tünetek, vizsgálattal észlelhető eltérések is kellenek.

Átmeneti „lilulást” a hideg víz és a hideg levegő is okozhat.

Ilyenkor érösszehúzódással reagál a test, amit az ajkakon kívül körömágy, az arc és a fül lilás, kékes elszíneződését is okozhatja.

Sötét piros, szinte fekete ajkak

Egyértelműen az emésztőrendszer túlterheltségére utal. Ilyenkor szükség lehet egy alapos böjtre vagy koplalásra, hogy a gyomor megtisztulhasson. Joghurttal, édesburgonyával segíthetjük a folyamatot, de jól beválik a langyos, citromos víz is.

Sötét piros ajkakat eredményezhet, ha szinte kizárólag kész ételek fogyasztunk, melyek tele vannak mesterséges anyagokkal. Sokan vitatják újabban a méregtelenítés létjogosultságát. Egyesek úgy vélik, ez csak egy úri huncutság, a szervezet képes saját magát méregteleníteni.

Ez így is van, de szem előtt kell tartanunk, hogy a szervezetünk évezredeken át úgy méregtelenítette magát, hogy nem ismerte a mesterséges színezékeket, az ízfokozókat, az állományjavítókat. Ma már ezeket szinte lehetetlen elkerülni, így jól átgondolt, a szervezetet kímélő méregtelenítésre igenis szükség lehet olykor. Ezt megtehetjük tejmentes zöldség -vagy gyümölcsturmixok fogyasztásával is.

Természetes rózsaszín ajkak

Az egészséges ajkak színe a természetes rózsaszín. Bármit is csinálsz, bátran folytasd tovább, mert jó hatással van a szervezetedre.

Az ajkak színe mellett azonban a belső szemhéj, a nyelv, az arc színe sem állandó. Drámai vagy hosszabb ideig tartó színváltozás azonban már az első jele lehet annak, hogy érdemes felkeresni egy szakembert.

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!