5 csodás dolog, amit az agyad csinál, miközben alszol

Sándor Alexandra
Írta: ,
5 csodás dolog, amit az agyad csinál, miközben alszol

„Az alvás csak alvás. Semmi értelme nincs, kész időpazarlás” – gondolják sokan. Mi viszont megmutatjuk, hogy a pihenésnek biológiai, fizikai és kémiai szinten is múlhatatlan érdeme van a megfelelő testi-szellemi teljesítmény elérésében!

Fizikai feladatokra készül Kép forrása: etsy.com

Az agy úgynevezett „alvási orsókkal” vési az információt a hosszú távú memóriába.

Olyan agyhullámokról van itt szó, melyek gyors egymásutánban jelentkeznek a REM-fázis alatt.

A folyamat kiemelkedően hasznos a motoros tevékenységekkel kapcsolatban, úgymint az autóvezetés, egy új tánckoreográfia vagy valamilyen sporttal kapcsolatos mozdulat – így válnak ezek automatikussá egy idő után.

A gyors szemmozgásos alvásszakaszban tehát az agyad fogja a motoros kéregben lévő infókat, és áthelyezi őket a halántéklebenybe, ahol végül bevésődnek.

Lehet tehát, hogy a gyakorlat teszi a mestert, de alvás is kell hozzá…

Te elég időt hagysz az agyadnak ahhoz, hogy ezeket a feladatokat megvalósítsa?

Döntést hoz

Az agy információt dolgoz fel, és felkészül a teendőkre, amikor alszol. Így fordulhat elő, hogy bár nem vagy a tudatodnál, mégis döntést hozol.

A Current Biology című szaklapban néhány éve megjelent egy tanulmány, miszerint az agy összetett ingereket rendszerez, amíg az ember húzza a lóbőrt, ami segít a válaszút előtt.

A kutatók arra kérték a kísérletben résztvevőket, hogy elhangzó szavakat soroljanak különböző kategóriákba – például állatokra vagy tárgyakra vonatkozók, illetve létező és nem létező kifejezések.

Minden alkalommal két csoport valamelyikébe kellett helyezniük az adott szót, mégpedig egy jobb- vagy baloldali gomb megnyomásával. Amikor ez szinte automatikussá vált, folytatniuk kellett, de nyugodtan elalhattak közben (amúgy is egy sötét szobában feküdtek). Miután álomba merültek, a tudósok a már ismert kategóriákba illeszthető új szavakat mondogattak.

A résztvevők fejére csatolt diagnosztikai eszközök pedig kimutatták, hogy az agyuk álmukban is arra készült, hogy mozdítsa a kezet a jobb vagy bal gomb megnyomására…