5 csodás dolog, amit az agyad csinál, miközben alszol

Írta: ,

„Az alvás csak alvás. Semmi értelme nincs, kész időpazarlás” – gondolják sokan. Mi viszont megmutatjuk, hogy a pihenésnek biológiai, fizikai és kémiai szinten is múlhatatlan érdeme van a megfelelő testi-szellemi teljesítmény elérésében!

Döntést hoz

Az agy információt dolgoz fel, és felkészül a teendőkre, amikor alszol. Így fordulhat elő, hogy bár nem vagy a tudatodnál, mégis döntést hozol.

A Current Biology című szaklapban néhány éve megjelent egy tanulmány, miszerint az agy összetett ingereket rendszerez, amíg az ember húzza a lóbőrt, ami segít a válaszút előtt.

A kutatók arra kérték a kísérletben résztvevőket, hogy elhangzó szavakat soroljanak különböző kategóriákba – például állatokra vagy tárgyakra vonatkozók, illetve létező és nem létező kifejezések.

Minden alkalommal két csoport valamelyikébe kellett helyezniük az adott szót, mégpedig egy jobb- vagy baloldali gomb megnyomásával. Amikor ez szinte automatikussá vált, folytatniuk kellett, de nyugodtan elalhattak közben (amúgy is egy sötét szobában feküdtek). Miután álomba merültek, a tudósok a már ismert kategóriákba illeszthető új szavakat mondogattak.

A résztvevők fejére csatolt diagnosztikai eszközök pedig kimutatták, hogy az agyuk álmukban is arra készült, hogy mozdítsa a kezet a jobb vagy bal gomb megnyomására…

Emlékeket gyárt és tárol

Amikor alszol, az agyad új emlékeket állít elő, a meglévők tárolásának megerősítésén fáradozik, valamint összekapcsolja a frisseket a korábbiakkal. Ez a gyors szemmozgásos (REM)-fázisban és a nem-REM fázisban is végbemegy.

A pihenés hiánya közvetlenül hat a hippokampuszra, mégpedig arra a régióra, mely főszerepet játszik az emlékek gyártásában, rangsorolásában és tárolásában.

Az alvásnak éppen ezért óriási szerepe van a tanulási folyamatban: ha pihenés nélkül magolsz, az olyan, mintha cement nélkül próbálnál falat építeni.

„Kimutattuk, hogy a tanulás előtti alvás felkészíti az agyat az információtárolásra” – fogalmazott Dr. Matthew Walker, a Kaliforniai Egyetem munkatársa.