5+1 tünet, ha abbahagyod a fogamzásgátló tabletta szedését

Nagy Niki
Írta: ,

A fogamzásgátló tabletta jelenleg az egyik legnépszerűbb fogamzásgátló készítmény, rengeteg nő használja, hiszen annak ellenére, hogy nem olcsó a háromhavi adag, egyszerű és kényelmes szedni, és nagyon megbízható is. De akadhatnak helyzetek, amikor meg kell válnod tőle: kiderül, hogy érzékeny vagy valamelyik összetevőjére, babát szeretnél, áttérsz másik fogamzásgátló módszerre, vagy egyszerűen úgy döntesz, hogy nem szeded többet. A szervezeted pedig az alábbi módon reagál arra, ha hirtelen megvonod tőle a napi hormonadagot, amit eddig szedtél.

Hamar teherbe eshetsz

Ha nem ez a cél, akkor érdemes vele vigyázni: hiába gondolnád azt, hogy ha évekig szedted a tablettát, utána ki kell ürülnie néhány hónap alatt, az igazság az, hogy akár azonnal teherbe eshetsz, ha elhagyod. Ha nem szeded a gyógyszert, a szervezeted tettre kész petesejtet fog termelni, amit az elhagyás utáni következő ovuláció idején már meg lehet termékenyíteni.

Megváltozhat a hangulatod

Ha hosszú éveken keresztül hozzászoktattad a szervezeted, hogy megkapja a hormonkoktélját, majd ezt hirtelen megvonod tőle, számolnod kell némi hangulatingadozással. Ez mindenkinél máshogy jelenik meg, van, akinél a gyógyszer van rosszabb hatással, de van, aki akkor kel ki magából, ha a hormonjai ismét szabadon hullámozhatnak – csak akkor fog kiderülni, te melyik csoportba tartozol, ha elhagyod a tablettát.

Kép forrása: imagepointfr/Depositphotos.com

Komoly görcseid lehetnek

A menstruációs görcsökre az orvosok gyakran írnak fel fogamzásgátló tablettákat, mert ezek képesek mérsékelni a fájdalmat. Ha ezt elveszed a szervezetedtől, azzal „hálálhatja” meg, hogy igazán erős menstruációs görcsöket produkál, sőt, a ciklusod közepén is görcsölhet a hasad. Ha a tabletták előtt hajlamos voltál az ilyen fájdalomra, készülj fel, hogy esélyes: vissza fognak térni a rohamok.

Fókuszban

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?

Full hibrid, plug-in hibrid vagy mild hibrid? Tegyünk rendet a fejekben hibrid fronton

Csak olyat ajándékozz, amit magadra is kennél! 7 fantasztikus növényi alapú kozmetikum karácsonyra

Tündököljön otthonod is a legjobb formájában!