A tea öt árnyalata

Fodor Veronika
Írta: ,

Talán nem is hinnéd, mennyi mindenben lehet segítségedre a tea! Amellett, hogy antioxidáns vegyületekben gazdag, amelyek az emberi szervezet általános egészségvédő molekulái, számos jótékony hatással bír. Adunk néhány tippet az alaptípusokra, amit te is könnyedén és bárhonnan be tudsz szerezni.

Szépségápoló fehér tea Kép forrása: makelifeeasier.pl

A fehér tea az egyik leghatékonyabb természetes szépítőszer, amit ma már több kozmetikai termékben is használnak. Mivel évente csak kétszer szüretelik a hajtásokat, egykoron csak császárok fogyasztották ezt a különleges italt.

A BioMed Central’s Open Access Journalben megjelent kísérleti eredmények szerint azonban te is jobb lesz, ha megismerkedsz vele, különösen, ha épp le szeretnél dobni pár kilót! A fehér tea ugyanis nemcsak megakadályozza az új zsírsejtek keletkezését, hanem segíti a meglévő zsírsejtek leépítését, ráadásul tompítja az éhségérzetet is, és sejtmegújító hatásának köszönhetően pedig csökkenti a napozás okozta sejtkárosodást is.

Emellett rengeteg antioxidánst tartalmaz, így erősíti az immunrendszert, rákmegelőző hatású, koleszterincsökkentő. Az örök fiatalság szérumának is nevezik, mert  E-vitaminja és katechinjei lassítják az öregedést.

Regeneráló, fogyasztó zöld tea Kép forrása: 500px.com

A teában található koffein egészen másképp hat, mint a kávéban lévő. Élénkítő hatása később és enyhébben jelentkezik, ám sokkal tovább tart.

Jótékonyan stimulálja a központi idegrendszert, javítja a mozgáskoordinációt és csökkenti a fáradtságérzetet, ezért nagyon hatásos sportolás előtt fogyasztani!

A zöld tea emellett növeli a tüdőkapacitást, és tapasztalatok is bizonyítják, hogy sokkal energikusabb leszel, és lassabban fáradsz el, ha a mozgást megelőző órában megiszol belőle egy bögrével.