A tea is okozhat felnőttkori pattanásokat?

Írta: ,

Nagyon bosszantó tud lenni, ha a tinikor elmúltával sem tudunk megszabadulni azoktól a nyomorult pattanásoktól! A felnőttkori aknénak rengeteg oka lehet, és most kiderült, hogy akár a tea vagy a kávé is ludas lehet azért, ha még 20 felett sem tisztul ki a bőrünk.

Mi a hibás? Hát a koffein Kép forrása: instagram.com

1/3 Mi a hibás? Hát a koffein

Azok a teák, és sajnos a kávé is, amelyekben koffein található, könnyen előidézhetik a felnőttkorban megjelenő pattanásokat. Ez legtöbbünknek elég rossz hír (szinte lehetetlen koffein nélkül végigtolni egy munkanapot, vagy egy tanulással töltött hosszú éjszakát), ráadásul már kis mennyiségben is árthat az arcbőrnek.

A probléma abban rejlik, hogy a koffein feltornázza az adrenalinszintünket, és gyakorlatilag konstans stresszben tartja a szervezetet – a stressz pedig a pattanások kialakulásának egyik fő oka. Ha túl sok koffeint iszol, az alvással is gondok lehetnek, ez pedig szintén az aknénak kedvez.

Mindegy, csak ne angolosan Kép forrása: refinery29.com

2/3 Mindegy, csak ne angolosan

Egyre többen isszák a reggeli teájukat úgy, mint az angolok: tejjel és cukorral. Ez azonban szintén hatalmas hiba, ha hajlamos vagy a pattanásosodásra, a tejtermékek ugyanis tökéletes melegágyai a felnőttkori aknénak.

Nehezen emésztjük őket, és az első hely, ahol nyomot hagynak, az bizony az arc és a mellkas területe – ennek az az oka, hogy a tej például serkenti a faggyútermelést. Ugyanez a helyzet a cukorral: a túl sok fehér cukortól pattanásos leszel. Ha már teát iszol, igyekezz tisztán bevinni a szervezetedbe, és kerüld a magas koffeintartalmú változatokat is.

3/3 A zöld tea mehet!

A zöld tea gyakorlatilag mindenre szuper: azon túl, hogy felpörgeti az anyagcserédet, felébreszt és még finom is, kiderült, hogy a pattanásokra is jó. Annyi antioxidánst tartalmaz ugyanis, hogy hatékony a bőröd megújításában, és a faggyútermelés kordában tartásában is.

Ráadásul segít abban, hogy a vércukorszinted a megfelelő határokon belül maradjon, ami szintén jót tesz a pattanások eltüntetésének. Napi 3-6 pohár zöld tea (nem filter – csinálj meg egy nagyobb adagot mondjuk két filterrel, és így idd meg) már nagyon hatásos lehet, ha pedig pakolásként a bőrödön közvetlenül alkalmazod, csodákat fog művelni vele.