A sírás „méregtelenít”? Ilyen előnyei vannak, ha jól kisírod magad

Szabó Erzsébet
Írta: ,
A sírás „méregtelenít”? Ilyen előnyei vannak, ha jól kisírod magad

Kép forrása: recreoviral.com

A sírást még manapság is sokan szégyellik, rejtegetnivaló dolognak tartják. Pedig a könnyek szabadon eresztésének nem csupán pszichológiai, hanem fizikai előnyei is bőséggel akadnak. Nézzük, melyek ezek!

A sírás, mint méregtelenítés Kép forrása: thebeautymanifesto.com

Nem is számolunk velük, de nap, mint nap távoznak szervezetünkből hasztalan és káros anyagok. Elegendő csak a kilégzésre, vagy éppen az izzadásra gondolni: a szervezet segítségükkel megszabadul a már nem hasznosítható, esetleg kifejezetten káros anyagoktól.

A sírásra még ennyire sem tekintünk méregtelenítő folyamatként, pedig pontosan erről van szó! A stressz hatására kortizol (stresszhormon) termelődik a szervezetben, de szintje a sírás folyamán egyre inkább csökken.

Tehát amellett, hogy a könnyekkel káros méreganyagok távoznak a szervezetből, a testünk tulajdonképpen vigasztalja, támogatja önmagát. Ezért van az, hogy – még ha a helyzeted a legkevésbé sem változott az elmúlt percekben – valósággal megkönnyebbülsz egy kiadós sírás után.

Kiváló feszültség levezető Kép forrása: prettygirlsandbourbon.com

Jelentős részben a stresszhormon kiürülésének köszönhető, hogy a sírás levezeti a benned rejlő feszültséget. Sokan mégis szégyellnek sírni, úgy gondolják, a gyengeség jele, ha szabadjára engedik érzelmeiket.

Ez bizonyos esetekben, pl. a munkahelyeden érthető, de otthon semmi értelme nincs visszatartani a könnyeidet. Már csak azért sem, mert a sírás már nem egy élethelyzetet pozitív vágányra terelt.

Tegyük fel, hogy a párod valamivel megbántott, neked viszont már nincs sem kedved, sem energiád veszekedni. Így aztán elmorzsolsz néhány könnycseppet, amit ő észrevesz: máris megenyhül, magába száll, és érzelmi síkra tereli a vitát.

A feszültséget tehát nem csak úgy vezetheted le, ha te sírsz, hanem hatására általában az is elfelejti bosszúságának okát, aki a sírást kiváltotta – ezzel persze nem ér visszaélni!