A rettegett PCOS és társbetegségei

Szabó Erzsébet
Írta: ,
A rettegett PCOS és társbetegségei

Kép forrása: theapricity.com

A policisztás petefészek szindróma, avagy a PCOS egy nagyon veszélyes betegség, ugyanis sokáig észrevétlenül lappanghat, miközben a háttérben több, komolyabb elváltozást is okoz. De pontosan mi is az a PCOS és hogyan ismerheted fel?

Mi is az a PCOS? Kép forrása: tumblr, josephtran

A PCOS tulajdonképpen egy olyan petefészek elváltozásra utal, amit a hormonok egyensúlyának megbomlása vált ki. A policisztás petefészek szindróma esetében túlsúlyba kerül az androgén, azaz a férfihormon a női szervezetben, és ez sok kellemetlen tünetet okoz, amikre egyébként a kamaszkorod átmeneti állapotaiból még emlékezhetsz is.

Ilyen a problémássá váló bőr, a fokozott szőrnövekedés, és persze a vérzészavar. Utóbbit muszáj komolyan venni, ugyanis a kezeletlen PCOS idővel meddőségbe csaphat át. Tehát ha felnőttként az említett tünetek bármelyikét tapasztalod, érdemes konzultálnod néhány szakemberrel (elsősorban a háziorvosoddal, nőgyógyászoddal).

A PCOS és a meddőség Kép forrása: tumblr, josephtran

Szomorú dolog, de a PCOS-sal leginkább azért foglalkoznak manapság a nők, mert ilyen súlyos mellékhatást okoz – pedig sok egyéb betegséggel is kézen fogva jár! Mindenesetre tényleg igaz, hogy a családalapítás küszöbén álló nők mindent megtennének azért, hogy gyermekük lehessen, de sokuknál csak a sikertelen próbálkozások után diagnosztizálják a betegséget.

A PCOS esetében a petefészkeken egy kéregszerű bevonat alakul ki, ami megakadályozza, hogy a petesejt kiszabaduljon, tehát megtermékenyülhessen. A megrekedt tüszők cisztákká alakulnak, és már el is jutottunk a policisztás petefészek szindrómához.

Fókuszban

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!

Innen tudhatod, hogy jó sportcipőt vásároltál a gyereknek

A jó sportszereken és sportruházaton több múlik, mint gondolnád!