A probléma, amiről nem szívesen beszélünk: az aranyér

Írta: ,

Nem is gondolnánk, hogy a mindennapos vagy csak időszakonként jelentkező, fájdalommal járó aranyér mennyi ember életét keseríti meg. Nem gondolnánk, hiszen nem egy kellemes téma, amelyet az ember kedélyesen felvetne, még a barátai előtt sem. Felmérések szerint a magyarok fele élete során legalább egyszer szembesül ezzel a betegséggel. De hogyan enyhítheted a panaszokat, ha a te életedet is megkeseríti ez a kellemetlenség? 

Kialakulásának okai Kép forrása: kaytenschmidt.com

1/7 Kialakulásának okai

Tulajdonképpen a végbélnyílás körüli vénák kitágulásával jön létre, amely szerencsés esetben nem fájdalmas – olykor csak fürdés közben vehető észre, hogy valami kitüremkedik. Ha ezt tapasztalod, ügyelj rá, hogy ne emelgess nehezet, ne erőltesd meg magad, mert azzal szabad utat engedsz a kínzó verziójának. Valójában visszérbetegségről van szó, amely gyakran viszketéssel, fájdalommal, és akár vérzéssel is járhat.

Kialakulásának hátterében több életmódbeli ok húzódhat: egyrészt a mozgásszegény, ülőmunkával jellemezhető hétköznapok, másrészt a helytelen, folyadék- és rostszegény táplálkozás, harmadrészt pedig a komoly fizikai megterhelés is. Az aranyér a kismamákat sem kíméli, hiszen hónapokon keresztül, pihenő nélkül egyre nagyobb súlyt cipelnek, terhet róva az ominózus területre.

Vesd be az enyhülést hozó praktikákat! Kép forrása: kimberleyhasselbrink.com

2/7 Vesd be az enyhülést hozó praktikákat!

Mint sok mindenben, itt is a táplálkozásban rejlik elsősorban a kulcs.

Fontos, hogy megfelelő mennyiségű rostot egyél, ezzel elkerülheted a székrekedés, vagyis a székelés közbeni erőlködés kialakulását, amely az aranyér melegágya.

Fogyassz sok gyümölcsöt, hiszen magas rosttartalmuk mellett flavonoidban is bővelkednek, amely az érfalak erősödésének kedvez.

Intim torna Kép forrása: tumblr, tonyivan

3/7 Intim torna

Nem csak az esztétikai szempontból fontos izmainkat szükséges edzeni.

Az intim torna hallatán sokan a szexuális életre asszociálnak, azt viszont már kevesebben tudják, hogy gyakorlásával különböző nőgyógyászati problémák, sőt az aranyér is kivédhető.

A gát izmainak erősítésével, és az annak következtében kialakuló fokozott vérkeringéssel sokat tehetsz az altáji kitüremkedés elkerüléséért vagy éppen enyhítéséért.

4/7 Rendszeres mozgás

Újabb indok a sportolásra.

Ha viszont hajlamos vagy az aranyérre, feltétlenül tartsd szem előtt, hogy a megerőltető mozgásformák helyett a szelídebb átmozgatást válaszd, mint például a jóga, a kocogás, a dinamikusabb séta vagy az úszás.

5/7 Inni, inni még többet

Könyökünkön jön ki, hogy legalább napi másfél liter folyadékot juttassunk be a szervezetünkbe.

Az aranyeres panaszok fő kiváltó oka a dehidratáltság, hiszen ez az állapot lényegesen megnehezíti a székelést. A vízhiányos, száraz széklet mozgása a végbélben lelassul, és nehézkesen, erőlködve távozik.

Tipp: Mindig legyen melletted egy pohár víz, és sose várd meg, amíg megszomjazol – ez már a test jelzése, amely a hiányra utal.

Krémek, kúpok Kép forrása: tumblr, theglossiernerd

6/7 Krémek, kúpok

A leggyorsabb segítség kétségtelenül a patikákból érkezik.

Sokféle vény nélkül kapható készítmény közül válogathatsz, de a természet patikája is segítségedre siet, ha szelídebb módszert választanál a kellemetlen tünetek enyhítésére.

Próbáld ki a körömvirágkrémet! Lágyan masszírozd be a duzzadt területre naponta többször is – gyulladáscsökkentő hatása hamar megmutatkozik.

Borogatás Kép forrása: meandorla.co.uk

7/7 Borogatás

Egyre kevésbé népszerű módszer az egészségügyi panaszokra a borogatás, pedig bizonyos esetekben nagyon hatásos!

Aranyérre kiváló gyógyír a bodzás borogatás, melynek elkészítése pofonegyszerű.

Friss vagy szárított bodzavirágot tunkolj kellemesen meleg vízbe, hogy pépes állagú legyen, és helyezd a fájó területre!