A probléma, amiről nem szívesen beszélünk: az aranyér

Esztergály Lilla
Írta: ,

Nem is gondolnánk, hogy a mindennapos vagy csak időszakonként jelentkező, fájdalommal járó aranyér mennyi ember életét keseríti meg. Nem gondolnánk, hiszen nem egy kellemes téma, amelyet az ember kedélyesen felvetne, még a barátai előtt sem. Felmérések szerint a magyarok fele élete során legalább egyszer szembesül ezzel a betegséggel. De hogyan enyhítheted a panaszokat, ha a te életedet is megkeseríti ez a kellemetlenség? 

Kialakulásának okai Kép forrása: kaytenschmidt.com

Tulajdonképpen a végbélnyílás körüli vénák kitágulásával jön létre, amely szerencsés esetben nem fájdalmas – olykor csak fürdés közben vehető észre, hogy valami kitüremkedik. Ha ezt tapasztalod, ügyelj rá, hogy ne emelgess nehezet, ne erőltesd meg magad, mert azzal szabad utat engedsz a kínzó verziójának. Valójában visszérbetegségről van szó, amely gyakran viszketéssel, fájdalommal, és akár vérzéssel is járhat.

Kialakulásának hátterében több életmódbeli ok húzódhat: egyrészt a mozgásszegény, ülőmunkával jellemezhető hétköznapok, másrészt a helytelen, folyadék- és rostszegény táplálkozás, harmadrészt pedig a komoly fizikai megterhelés is. Az aranyér a kismamákat sem kíméli, hiszen hónapokon keresztül, pihenő nélkül egyre nagyobb súlyt cipelnek, terhet róva az ominózus területre.

Vesd be az enyhülést hozó praktikákat! Kép forrása: kimberleyhasselbrink.com

Mint sok mindenben, itt is a táplálkozásban rejlik elsősorban a kulcs.

Fontos, hogy megfelelő mennyiségű rostot egyél, ezzel elkerülheted a székrekedés, vagyis a székelés közbeni erőlködés kialakulását, amely az aranyér melegágya.

Fogyassz sok gyümölcsöt, hiszen magas rosttartalmuk mellett flavonoidban is bővelkednek, amely az érfalak erősödésének kedvez.