A nők kedvence: amerikai tőzegáfonya

Kató Iringó
Írta: ,

Ezt az apró bogyós növényt a nők szupergyümölcsének is szokták nevezni, hiszen köztudottan segít a felfázás és a különböző húgyúti megbetegedések megelőzésében és kezelésében. Persze emellett még számtalan pozitív hatása van, melyek miatt érdemes gyakran fogyasztani – ezeket mutatjuk most be, és néhány tippet is adunk, hogyan építsd be az étrendedbe!

Honnan származik?

Nem nehéz kitalálni, hogy az amerikai tőzegáfonya Észak-Amerikában honos: az USA egész északi részén termesztik, Kanadában pedig főleg Brit Kolumbiában és Québec tartományban. Mire 1620-ban az első telepesek a Mayflower hajóval partot értek Észak-Amerikában, addigra a különféle indián törzsek már több mint 1000 éve használták a csodás amerikai tőzegáfonyát: nemcsak frissen fogyasztották, hanem levét rituális festékként és orvosi célokra, például nyílvessző okozta sebek gyógyítására is alkalmazták.

A legenda szerint az első telepesek voltak azok, akik elnevezték ezt a kúszószárú, lápi növényt cranberry-nek, azaz „darubogyónak’’, mert az amerikai tőzegáfonya karcsú, rózsaszín virágáról a darumadár csőrére és nyakára asszociáltak.