A munkahelyeden mindig ülnöd kell? Akkor a gluteális amnézia tüneteit érezheted

Kerekes Vivien
Írta: ,

Sokan vannak rákényszerülve arra, hogy egyhuzamban napi 8, sőt, néha akár 12 órán keresztül üljenek a munkahelyükön. Ilyenkor a mozgás legtöbbször a hazautazásban merül ki, vagy esetleg abban, hogy néha kijárunk a mosdóba. A túl sok ülésnek viszont elég nagy hátrányai lehetnek, amelyekről érdemes mindenkinek képben lennie!

Az ülés idegesítő mellékhatásai Kép forrása: stocksy.com

Ha gyakran kell egy helyben ülnöd, valószínűleg megtapasztaltad már, hogy idővel elkerülhetetlenül megjelennek a fizikai fájdalmak.

A derekad itt-ott sajogni kezd, a vállaidban is kellemetlen érzések jelennek meg, és ezek eleinte szűnni sem akarnak, hiába próbálkozol a masszázzsal.

És ha ez még nem lenne elég, a napi nyolc óra üldögélésnek köszönhetően egy egészen más tünet is bekopogtat az ajtódon. Ez pedig a gluteális amnézia, ami a fenekedet veszélyezteti.

Mi is ez pontosan? Kép forrása: chloeandisabel.com

A gluteális amnéziára leginkább azok az emberek veszélyeztetettek, akiknek szinte alig van lehetőségük felállni a helyükről.

Ebben az esetben a gerinc és a térdek inai végzik el azokat a mozgással kapcsolatos munkákat, amelyeket egyébként a farizomnak kellene, így kialakul a gluteális amnézia.

Ez úgy néz ki, hogy amikor sokat ülsz egy helyben, a csípőhajlító izmaid összehúzódnak, míg a farizmod ezzel fordított arányosságban megnyúlik. Vagyis, elfelejti, hogy mi az eredeti funkciója.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!