A light üdítők sem egészségesek ­– Ezért jársz jobban, ha vizet iszol

Nagy Niki
Írta: ,

Ha egy üdítőre rá van írva, hogy "light", és nincs benne cukor, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy nyugodtan ihatjuk, mert nem tesz rosszat a szervezetünknek. Ez azonban egyáltalán nem igaz – a hamis édes íz sokkal károsabb lehet, mintha a rendes cukros változatot fogyasztanánk.

Cukormentes ≠ egészséges!

Attól még, hogy valamibe nem tesznek cukrot, nem lesz rögtön egészséges. 

Pláne akkor nem, ha telepakolják olyan mesterséges édesítőszerekkel, amik gyakorlatilag mérgezik a tested (ha például aszpartámot találsz az összetevők között, le se vedd a pultról).

Szinte minden édesítőszer, amit az ilyen üdítőkbe tesznek, káros a szervezetedre, és csak rosszabbat teszel azzal, ha nem a cukros változatot választod.

Becsapja az anyagcserédet Kép forrása: fermentedfoodlab.com

A másik nagy probléma az ilyen italokkal az, hogy a hamis édes ízük becsapja az ízlelőbimbóidat: bár konkrét kalória nincs bennük, mégis a szervezeted, pontosabban az agyad úgy érzékeli, hogy többletkalóriát viszel be. 

Ennek hatására az anyagcseréd is reagál, és zsírt kezd raktározni a tested ­– még akkor is, ha valójában egy közel nullkalóriás üdítőt iszogatsz.

Persze két deci light kólától még nem szaladnak rád a pluszkilók, de ha rendszeresen iszod, az könnyen vezethet súlygyarapodáshoz.