A lélek torzító tükre – Az evészavarok börtönében

Bodnár Alexa
Írta: ,

A The Children's Society brit civil szervezet éves jelentése szerint egyre több a boldogtalan kamasz Nagy-Britanniában: a 10-15 éves brit lányok 34 százaléka nem elégedett a külsejével, és egyre gyakoribbak körükben a különböző evészavarok. Sajnos hazánkban is hasonlóan rossz a helyzet: a 15 év feletti magyar lakosság több mint egyharmada elhízott, és a becslések szerint 40-50 ezer között lehet anorexiás, illetve bulimiás betegek száma.

Komplex tényezők

Az evészavar komplex pszichoszomatikus betegség. A jellegzetes testi tünetekkel járó kór hátterében nagy szerepet tölthetnek be a lélek zavarai is.

A kór hátterében biológiai, pszichológiai, társadalmi-kulturális tényezők állnak, melyek szerepe a zavar kialakulásában változó mértékű lehet – tudjuk meg Skultéti-Szabó Katalin klinikai és szexuálpszichológustól.

Kép forrása: popsugar.com

Az evészavart régebben főképp a nyugati civilizáció, a női nem és a gazdagabb réteg betegségének tartották. Ez a gondolat abból is fakad, hogy a szegényebb földrészeken, például Afrikában, a napi megélhetési problémák lekötik a társadalom figyelmét, nem érnek rá ennyire a külsejükkel foglalkozni, és nincs rájuk akkora hatással a média és reklám, mivel nem is nagyon ér el hozzájuk.

Mára a fejlett világban a karcsúság világméretű divat lett, sőt egészen torz, groteszk testképek is kialakultak, mint például az élő Barbie-trend.

Különös vetélkedés zajlik a szomszédságunkban: ukrán és orosz hölgyek részvételével kialakult a „ki tud élő Barbie-vá válni” verseny. Az egyik résztvevő elmondta, édesanyja már születésétől fogva így neveli: Barbie-s ruhákba bújtatja, olyan ételekkel eteti, amiket Barbie is eszik stb. Az anyuka egy absztrakt, stilizált, plasztik figurát szeretne viszontlátni hús-vér lányában. Talán ez a példa jól ábrázolja a szülői felelősség mibenlétét ennél a betegségnél – hívja fel a figyelmet a szakember.

Az okokat keresve a szociokulturális elképzelések rizikótényezőt jelentenek, de nem szabad mindent a reklámokra, divatbemutatókra, szépségkirálynőkre, Barbie babákra fogni. Tény, hogy a kislányok körében népszerű Barbie baba a testképről kialakított torz képet erősíti, viszont a gyerekként „barbizó” nők többsége mégsem lesz később evészavaros.