A leggyakoribb hibák a napozószerek használatakor

Írta: ,

Tudtad, hogy egész évben szükséged lenne UV-védelemre? A jó idő beköszöntével meg aztán pláne! Csokorba szedtük azokat a hibákat, amelyeknek az elkövetésekor grillcsirke módjára megpirulhatsz – hiszen te nem ropogós leszel ettől, hanem már egyetlen leégés hatására is lényegesen megnövekszik nálad a bőrrák kockázata…

Túl keveset viszel fel

1/5 Túl keveset viszel fel

Mindenkinek megvan a maga magyarázata arra, hogy miért használ kevés napozószert. Van, aki az árát sokallja, míg mások nem óhajtanak „ragacsosak” lenni.

Olyanok is akadnak, akik például a termék illatát nem szeretik. Pedig a leégést kockáztatod, ha az egész testeden egy felespohárnyinál csekélyebb mennyiséget oszlatsz el.

A szakértők szerint ez az iránymutatás egyaránt igaz a tej, az olaj és a spray állagú készítményekre.

Túlzott spórolás esetén sajnos nem élvezheted a feltüntetett faktorszám nyújtotta védelmet. Az arcodra ezen felül még legalább földimogyorónyi kell.

Ha néhányszor segítségül hívod a poharat a méricskéléshez, utána már szemmértékre is működni fog a dolog. Biztosan megtalálod azt a terméket, aminek az árfekvése, az állaga és az illata is jó!

Csak egyszer kensz

2/5 Csak egyszer kensz

Ha huzamosabb időt töltesz a szabadban, nincs olyan napozószer, aminek elegendő lenne a csupán egyszeri alkalmazása.

Amennyiben több mint két órát vagy kint, vízbe mész, esetleg nagyon megizzadsz, kend be magad újra!

Figyeld a címként a „vízlepergető” és a „vízálló” szavakat!

Előbbi azt jelenti, hogy néhány csepp folyadék még nem csorbítja a védelmet, de fürdés közben csak utóbbi véd meg – és azt is megint fel kell vinni, miután a partra evickéltél. A legtöbben egyébként emiatt szoktak leégni a strandon.

Nem értik, miként sülnek pecsenyepirosra, ha reggel szorgalmasan bekenték magukat… Ez nagyjából olyan, mintha reggeli után se ebédelni, se vacsorázni nem akarnál, hiszen már ettél.

Rossz faktorszámot használsz

3/5 Rossz faktorszámot használsz

Rendkívül sokféle faktorszámú készítmény közül választhatsz a boltokban.

Akár hiszed, akár nem, az SPF értéke nem azt mutatja meg, hogy az adott termék mennyire védi meg a bőrödet. Azt jelzi csupán, hogy az UVB-sugarak hány százalékát blokkolja.


Mi ellen véd? 7 fontos kérdés és válasz a naptejről


Még egy bődületesen magas, 100-as faktorszámú naptej is csak a sugárzás 98%-át képes kiiktatni, míg egy 30-as annak 95%-át. Teljes védelmet nyújtó kence nincs, legalábbis egyelőre.

Válassz olyan fajtát, ami az UVA és az UVB-sugárzás ellen egyaránt véd, hiszen csak így előzheted meg a bőrrákot, illetve a korai öregedést!

Nem hagyod beszívódni

4/5 Nem hagyod beszívódni

A napozószerek nem úgy működnek, hogy kimész a strandra, gyorsan felhordod őket a bőrödre, aztán már rohanhatsz is a vízbe.

Ezeket a krémeket, olajokat és permeteket gondosan be kell masszírozni a bőrbe, s lehetőség szerint várni egy negyedórát, mielőtt kilépsz a napra, hogy a hatóanyagok aktiválódni tudjanak.

Spray használatakor különösen figyelj oda az egyenletes eloszlásra – pláne, ha a folyadék átlátszó.

A szórófej hiába gondoskodik róla, hogy a kozmetikum szétszóródjon a bőrödön, mert így is sok négyzetcentiméter maradhat ki, ha hanyagul bánsz vele.

A bemasszírozás ebben is segít, tehát biztosra mehetsz.

Nem kensz a ruhád alá

5/5 Nem kensz a ruhád alá

Mennyire lepődsz meg rajta, ha eláruljuk: egy fehér póló mindössze 3-as faktorszámnak megfelelő védelmet nyújt? Ami ráadásul csökken, ha az anyag nedves lesz.

Napozószerre tehát a bikini, a napszemüveg és a kalap használata mellett is szükséged van.

A modern kencék már nem tesznek kárt a kedvenc cuccaidban, a bőröd viszont súlyos sérülést szenvedhet, ha valamilyen kifogást találsz a kenegetésre.

Fontos, hogy ezeket a területeket az újbóli alkalmazás során se hagyd ki, különben baj lehet!