A leggyakoribb hétköznapi női probléma – a székrekedés

Jankovics Anna
Írta: ,
Számos nő panaszkodik arról, hogy nem működik rendesen a bélrendszere, ami nem csak komfortérzetét rombolja, napi közérzetét viszi mélypontra, hanem akár aggodalomra is okot ad. Bár csip-csup dolognak látszik, sőt egy olyan téma, amiről nem nagyon illik beszélni, mégis megér pár szót, némi eszmecserét...
Miért van székrekedésük a nőknek?

A válasz egyszerű. Mert nem mozognak, nem isznak elég folyadékot, és mert több édességet, csokit, kekszet esznek, mint a férfiak. A nők vagy ülő, vagy egy helyben álló munkát végeznek, ami nem kedvez a bélmozgásoknak.
Ezen felül van egy anatómiai sajátosságunk is, ez pedig a gyermekszüléssel, annak kihordásával van szoros kapcsolatban. Beleink nem úgy vannak a bélfodrok által rögzülve, mint a férfiaknak, hiszen terhesség alatt kell a hely – a belek ilyenkor feljebb nyomódnak.

Mit tehetünk?

Ha akarjuk, ha nem, folyadékot kell innunk, mégpedig sokat. Ám ez nem elég, ennek a folyadéknak cukor és ízesítőmentesnek kell lennie.

Akár csalánteát iszunk, akár más fajtát, nem szabad ízesíteni, sőt, fokozza a hatást, ha a tea langyos.
Reggel, ébredés után pedig rögtön igyunk meg egy pohár vizet, ne a kávé, tea legyen az első. Emellett mozogni kell. Nem elég hétvégén, hanem reggel, ébredés után szükséges, minden nap legalább negyed óra intenzív mozgás.