A koleszterin mégsem mumus

Írta: ,

A köztudatban összefügg a szívbetegség és a koleszterin fogalma. Ez pedig nagy hibának bizonyul...

A paraszti ész kérdései

Tény, hogy a franciáknál több koleszterint senki sem eszik. Sajtot és vajat esznek napestig, konyhájukban minden nap megfordul a tojás, ahogy a húsok is – mégsem pusztult ki a nemzet.

Egyes feltételezések szerint azért, mert minőségi, száraz fehér bort isznak, ami leviszi a koleszterinszintet.

Az sem teljesen világos a pórnép számára – joggal –, hogy a kétféle koleszterint jónak és rossznak titulálják.

Mindkét koleszterin minden emberben megtalálható, aminek oka van. Az ember szervezete – normális esetben – nem termel, tart meg olyan anyagot magában, ami rövid úton megöli.

Alátámasztja ezt az is, hogy a rossz koleszterinről szóló elméletet – úgy tűnik – már meg is cáfolták.

Mi a koleszterin?

Vérzsír, mely szükséges az élet számos folyamatához, például az epesavak – ami az emésztésben nélkülözhetetlen - és a (szteroid-) hormonok előállításához.

A sejthártya felépítésében is nélkülözhetetlen.

A HDL koleszterin az érfalakra lerakódott koleszterint szállítja vissza májba, ahol az lebomlik.

Az LDL koleszterin pont az ellenkezőjét teszi, a májból szállítja a koleszterint a test irányába. Tehát ennek a két anyagnak az egyensúlya az, ami valójában mérvadó.

A vérvételi papíron tehát nem csak az LDL és HDL koleszterint, hanem az összkoleszterin-szintet is illik megnézni.