A köhögés típusai és házi gyógymódok

Írta: ,

A makacs köhögés elronthatja az egész ünnepi szezont, és bár természetesen, ha nem javul a helyzet, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, az alábbi házi gyógymódok is segíthetnek a panaszok enyhítésében. Csak tudnod kell, mire mi használ.

Hurutos köhögés

1/4 Hurutos köhögés

A hurutos köhögést a felső légutakban letapadt nyálka okozza. Jellemző tünete a tipikus, mély, akár gurgulázó hangú köhögés, a váladék felköhögése, valamint a nehézség érzés a mellkasban. Ilyenkor fontos, hogy segítsünk a váladéknak felszakadozni, hogy ne tapadjon le, és a légutak minél előbb megtisztuljanak, és eljöjjön a várva várt megkönnyebbülés. A meleg, illóolajos gőzölés sokat segíthet, nem csak a felső légutakat, az orrjáratokat is megtisztítja.

Tipikusan jó hatással van a hurutos köhögésre a gyömbér, ami egyúttal fertőtlenít is. Ez azért fontos, mert a hurutos köhögést sokszor valamilyen baktérium, vagy gomba is okozhatja.

Nagyanyáink patikájából érdemes ilyenkor még a hársfához nyúlni, ami segít a váladék felszakadozásában, így a köhögés kevésbé lesz fájdalmas, és gyorsabban túl is eshetünk az egész kellemetlenségen.

Száraz köhögés Kép forrása: picsart.com

2/4 Száraz köhögés

A száraz köhögés nem jár váladékkal, kemény, vagy éppen magas, csengő hangja van, és sokszor rohamokban jelentkezik.

A száraz köhögés mindig valamilyen ellenreakció a szervezet részéről, megpróbál valamit eltávolítani a légutakból, ami a megfázásos időszakban természetesen nyák is lehet, de ez nem mindig tud felszakadozni és távozni.

A száraz köhögés okai Kép forrása: careergirldaily.com

3/4 A száraz köhögés okai

A száraz köhögésnek számtalan oka lehet a krónikus betegségektől a pszichés panaszokig, ezért ha nem javul, vagy rendszeresen visszatér, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni. A megfázásos időszakban a száraz köhögés tünetei enyhíthetőek meleg teákkal, szopogatós cukorkákkal, amelyek segítenek, hogy a váladék feloldódjon. Ettől a köhögés hurutossá válhat, de ettől nem kell megijedni, ez természetes velejárója lehet a váladék felszakadásának és távozásának.

A száraz köhögésen úgy lehet a legjobban túl esni, ha a felső testedet, torkodat melegen tartod, forró teát iszogatsz, és zsályás, vagy citromfüves cukorkát szopogatsz, melyek ismert és hatékony természetes gyógyírjei a makacs, kínzó száraz köhögésre.

A bodza szintén segít abban, hogy gyorsan leszámolj a megfázás tüneteivel, és a köhögést is csillapítja.

Kaparó köhögés Kép forrása: simplegreensmoothies.com

4/4 Kaparó köhögés

Speciális vállfaja a köhögésnek az ingerlő, kaparó torok kiváltotta krákogás.

Sajnos a téli időszakban ez is kifejezetten sokaknak okozhat panaszokat, a rekedtség, elcsukló hang kezelése pedig nem lehet az erőltetett köhögés, mert ezzel csak még rosszabbat teszel a hangszálaidnak.

A cél az, hogy a kiváltó okokat minél hamarabb megszüntesd.

Ehhez a torkot nyugtató, fertőtlenítő gyógynövények, például az eukaliptusz, vagy a megfázás ellen hatékony, immunrendszert erősítő csipkebogyó lehetnek a segítségedre, de például a méz, akár teában, akár bármilyen más formában is gyors enyhülést hoz.