A köhögés típusai és házi gyógymódok

Schuster Borka
Írta: ,
A köhögés típusai és házi gyógymódok

A makacs köhögés elronthatja az egész ünnepi szezont, és bár természetesen, ha nem javul a helyzet, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, az alábbi házi gyógymódok is segíthetnek a panaszok enyhítésében. Csak tudnod kell, mire mi használ.

Hurutos köhögés

A hurutos köhögést a felső légutakban letapadt nyálka okozza. Jellemző tünete a tipikus, mély, akár gurgulázó hangú köhögés, a váladék felköhögése, valamint a nehézség érzés a mellkasban. Ilyenkor fontos, hogy segítsünk a váladéknak felszakadozni, hogy ne tapadjon le, és a légutak minél előbb megtisztuljanak, és eljöjjön a várva várt megkönnyebbülés. A meleg, illóolajos gőzölés sokat segíthet, nem csak a felső légutakat, az orrjáratokat is megtisztítja.

Tipikusan jó hatással van a hurutos köhögésre a gyömbér, ami egyúttal fertőtlenít is. Ez azért fontos, mert a hurutos köhögést sokszor valamilyen baktérium, vagy gomba is okozhatja.

Nagyanyáink patikájából érdemes ilyenkor még a hársfához nyúlni, ami segít a váladék felszakadozásában, így a köhögés kevésbé lesz fájdalmas, és gyorsabban túl is eshetünk az egész kellemetlenségen.

Száraz köhögés Kép forrása: picsart.com

A száraz köhögés nem jár váladékkal, kemény, vagy éppen magas, csengő hangja van, és sokszor rohamokban jelentkezik.

A száraz köhögés mindig valamilyen ellenreakció a szervezet részéről, megpróbál valamit eltávolítani a légutakból, ami a megfázásos időszakban természetesen nyák is lehet, de ez nem mindig tud felszakadozni és távozni.