A jóga és a két agyfélteke kapcsolata – 5 gyakorlat, amivel megteremtheted az összhangot

Pelsőczy Petra
Írta: ,

Az agykutatás jelen állása szerint több kísérlet is bizonyítja, hogy a sikeresség és a harmónikus lét egyik alapja a két agyfélteke együttműködésére épül. Az agy plaszticitása és strukturáltsága nem múlik el idővel – ez azért jó hír, mert rendszeres gyakorlással az idegpálya összeköttetések fejleszthetőek és az elért eredmények fenntarthatóak. Nézzük meg, hogy a jógagyakorlatok segítségével miként tudjuk befolyásolni agyunk működését, és miként tudunk intenzívebb kapcsolódást összehozni a két agyfélteke idegpályáinak összeköttetésén keresztül!

A két agyfélteke „feladatkörei” Kép forrása: cajaimebien.com

A bal agyfélteke racionális és logikus. Elemez minden beérkező információt, hipotézisekkel dolgozik, eltervezi és végrehajtja a problémamegoldás egyes lépéseit. Van időérzéke, kritikus és tárgyilagos. Itt található a beszédközpont, amely feldolgozza a nyelvi jeleket (értelmezi a szavakat), és a tanult szabályok szerint mondatokat alkot.

A jobb agyfélteke kreatív és fantáziadús. Muzikális, felismeri a dallamokat, „ő” felel az éneklésért, zeneszerzésért. Jó a térlátása, felismeri a színeket, arcokat, alakokat. Van humorérzéke. Nem érti a beszédet és nem tud beszélni. Erősebbek az érzelmi reakciói, érzékeli a beszédben lévő érzelmi színezetet. Nincs időérzéke.

Miért fontos az összhang? Kép forrása: criatives.com.br

Mivel a két oldal a testen kereszteződik, a bal agyféltekét érintő bármilyen probléma a test jobb oldalán fog megmutatkozni. Mivel a jobb agyfélteke az érzelmesebb, a bal arcunk mindig jobban tükrözi az érzéseket, a jobb arc pedig a „fapofa”.

A két oldalnak össze kell dolgoznia bármilyen hétköznapi tevékenységünk helyes kivitelezése érdekében. Az olvasás során például a jobb agyfélteke ismeri fel a betűk formáját, de a bal tudja megnevezni és kimondani azokat. Az immunrendszerünk is akkor tud a legeredményesebben dolgozni, ha az agy optimális hatásfokon működik! Ha javítani szeretnénk az egészségi állapotunkon, akkor figyelmet kell szentelnünk az agyféltekék összehangolásának is.

A következő gyakorlatokat akár munka vagy vizsgaidőszak előtt is érdemes bevetni, és a hatás igen hamar szembetűnő lesz.