A jóga és a két agyfélteke kapcsolata – 5 gyakorlat, amivel megteremtheted az összhangot

Írta: ,

Az agykutatás jelen állása szerint több kísérlet is bizonyítja, hogy a sikeresség és a harmónikus lét egyik alapja a két agyfélteke együttműködésére épül. Az agy plaszticitása és strukturáltsága nem múlik el idővel – ez azért jó hír, mert rendszeres gyakorlással az idegpálya összeköttetések fejleszthetőek és az elért eredmények fenntarthatóak. Nézzük meg, hogy a jógagyakorlatok segítségével miként tudjuk befolyásolni agyunk működését, és miként tudunk intenzívebb kapcsolódást összehozni a két agyfélteke idegpályáinak összeköttetésén keresztül!

A két agyfélteke „feladatkörei” Kép forrása: cajaimebien.com

1/8 A két agyfélteke „feladatkörei”

A bal agyfélteke racionális és logikus. Elemez minden beérkező információt, hipotézisekkel dolgozik, eltervezi és végrehajtja a problémamegoldás egyes lépéseit. Van időérzéke, kritikus és tárgyilagos. Itt található a beszédközpont, amely feldolgozza a nyelvi jeleket (értelmezi a szavakat), és a tanult szabályok szerint mondatokat alkot.

A jobb agyfélteke kreatív és fantáziadús. Muzikális, felismeri a dallamokat, „ő” felel az éneklésért, zeneszerzésért. Jó a térlátása, felismeri a színeket, arcokat, alakokat. Van humorérzéke. Nem érti a beszédet és nem tud beszélni. Erősebbek az érzelmi reakciói, érzékeli a beszédben lévő érzelmi színezetet. Nincs időérzéke.

Miért fontos az összhang? Kép forrása: criatives.com.br

2/8 Miért fontos az összhang?

Mivel a két oldal a testen kereszteződik, a bal agyféltekét érintő bármilyen probléma a test jobb oldalán fog megmutatkozni. Mivel a jobb agyfélteke az érzelmesebb, a bal arcunk mindig jobban tükrözi az érzéseket, a jobb arc pedig a „fapofa”.

A két oldalnak össze kell dolgoznia bármilyen hétköznapi tevékenységünk helyes kivitelezése érdekében. Az olvasás során például a jobb agyfélteke ismeri fel a betűk formáját, de a bal tudja megnevezni és kimondani azokat. Az immunrendszerünk is akkor tud a legeredményesebben dolgozni, ha az agy optimális hatásfokon működik! Ha javítani szeretnénk az egészségi állapotunkon, akkor figyelmet kell szentelnünk az agyféltekék összehangolásának is.

A következő gyakorlatokat akár munka vagy vizsgaidőszak előtt is érdemes bevetni, és a hatás igen hamar szembetűnő lesz.

Anulóma-vilóma légzés

3/8 Anulóma-vilóma légzés

A ráhangolódást váltott orrlyukas légzéssel érdemes megtenni.

Kezdjük a gyakorlást naponta három körrel, majd fokozatosan növeljük a köröket egészen húszig, és ezzel együtt, a megadott arányokon belül növeljük a ki- és belégzések időtartamát is.

Az anulóma-vilómánál az orrlyukak elzárásához a Vishnu Mudrát alkalmazzuk a jobb kezünkkel. Hajlítsuk be a mutató és középső ujjat, majd két teljes jógalégzéssel készüljünk fel (ennek kivitelezéséről itt olvashatsz). A második belégzésnél emeljük fel a jobb kezünket és zárjuk el hüvelykujjunkkal a jobb orrlyukat, majd a balon teljesen kilégzünk.

Váltott lábú lefelé néző kutyapóz

4/8 Váltott lábú lefelé néző kutyapóz

Sarokülésből előrenyújtózunk úgy, hogy a karok vállszélességben nyitottak és egymással párhuzamosak. A tenyereket szétterpesztett ujjakkal a talajba nyomjuk, a középső ujj előrefelé néz.

A lábujjakat visszafordítjuk a talaj felé, letesszük őket csípőszélességben, majd felemeljük a csípőt és kinyújtjuk a lábakat. A mutatóujj talajra nyomott tövéből emeljük hátrafelé, fölfelé a medencét, az egész felsőtestet egy vonalban tartva (a test olyan formát vesz fel, mint egy fordított derékszögű „V”).

Ebből a stabilitásból először emeld el a jobb kezed kicsit a talajtól, majd a bal lábad is kövesse ezt. Két-három mély légzés után jöhet a csere.

4-5 körrel megalapozzuk a következő egyensúlyozó pózokat.

Saspóz

5/8 Saspóz

Hajlítsuk be a jobb térdünket, és vigyük a bal lábat a jobb comb fölé. Fektessük a bal comb hátsó részét a jobb comb elejére; vigyük a bal lábfejünket a jobb lábszár mögé úgy, hogy a bal sípcsont a jobb láb vádliját érintse, és a bal nagylábujj pontosan a jobb belső boka fölé kerüljön.

A bal lábunk ebben a helyzetben a jobb lábunk köré fonódik; a jobb talp a talajon van stabilan. Emeljük karjainkat a mellkas magasságába, behajlítva: a felkar a talajjal párhuzamos, az alkar azzal derékszöget zár be. Helyezzük a jobb könyököt a bal könyökhajlatba, és az alkarokat egymás köré fonva simítsuk össze a tenyereket. A bal felkar maradjon párhozamos a talajjal.

Ez a póz a gyökér- és nemi csakrát harmonizálja, fejleszti az egyensúlyérzéket és a koncentrációs képességet, valamint frissíti az idegrendszert. Remekül oldja a csípő és a váll merevségét, de lúdtalp esetén is érdemes gyakorolni.

Mérlegállás Kép forrása: lexiyoga.com

6/8 Mérlegállás

Álló helyzetből kilégzéssel hosszan megnyúlva előredöntünk; a karok nyújtva, egymással párhuzamosan, a fej a karok között, vagy imatartásban simul össze a két tenyér.

Belégzéssel nyújtva hátraemeljük a bal lábat, miközben a törzs előremozdul, egészen addig, amíg párhuzamos nem lesz a talajjal – így nyújtózunk mindkét irányba. Három-öt mély légzés után jöhet a csere.

A mérlegállás segít az idegi koordináció fejlesztésében, harmonizálja a köldökcsakrát, összehúzza és energizálja a hasi szerveket.

Javítja a testtartást és a járást, mert rászoktat arra, hogy szilárdan a talpunkon álljunk, behúzva a hasizmokat. Erősíti a vállat, a csípőt és a lábizmokat, lazítja az alsó háti szakaszt, lendületet és gyorsaságot ad.

Fapóz

7/8 Fapóz

A két talpról fokozatosan a bal talpunkra helyezzük át a testsúlyunkat.

Hajlítsuk be és fordítsuk oldalra a jobb lábunkat, majd a talpunkat fektessük a bal comb belső oldalára. Jobb kézzel a bokát megfogva húzzuk a sarkat egészen közel a gáthoz. A jobb talpat aktívan „nyomjuk bele” a megfeszített bal combba, amely így szilárd támasztékul szolgál annak.

A kezeket a mellkas előtt helyezzük imapózba. Tekintetünket egy fix pontra irányítva belégzéssel emeljük fel a karokat a fej fölé, miközben a tenyereket folyamatosan tartsuk együtt.

A fapóz azon kívül, hogy harmóniába hozza a két agyfélteke működését, harmonizálja a gyökércsakrát, tartásjavító, javítja az egyensúlyérzéket, segít megszüntetni a bokasüllyedést, erősíti a lábakat, valamint higgadtságot ad.

DownDog Jógastúdiók

8/8 DownDog Jógastúdiók

Amennyiben kedvet kaptál a jógázáshoz, vagy otthon már gyakorlod egy ideje, de kipróbálnál egy vezetett órát is, látogass el a DownDog Jógastúdió 4 termének egyikébe! :)

DD Oktogon

1063 Budapest VI. kerület, Eötvös utca 26./C 17-es kapucsengő

DD Margit krt.

1027 Budapest II. kerület, Margit Krt. 60. Fe. 9.

DD Buda

1114 Budapest XI. kerület, Bartók Béla út 23.

DD Blaha

1073 Budapest VII. kerület, Szövetség utca 9.