A jóga és a gerinc kapcsolata – Hogyan segít a háttájéki problémákon a jógázás?

Írta: ,

Sokszor kérdezik tőlem, hogy gerincsérvvel, -kopással, ízületi fájdalmakkal bele lehet-e vágni a jógaórákba. A válaszom egyértelmű igen, nem mindegy azonban, milyen típusú órán veszünk részt, milyen képzettségű oktató vezeti azt, és mi magunk tudjuk-e, milyen gyakorlatot szabad végeznünk, illetve melyik ellenjavallott!

A gerincünket érő negatív hatások Kép forrása: Pelsőczy Petra

1/5 A gerincünket érő negatív hatások

Ma már szinte közhely, hogy a stressz és a helytelen életvitel milyen negatív hatással van az életminőségünkre, és a testi panaszokon túl lelki nehézségeket is előidéz.

A mai ember a nap legnagyobb részében ül, ráadásul általában görnyedve nézi a monitort. Ez azt jelenti, hogy a törzs egy olyan szöget vesz fel, ami fokozott terhelést ró az alsó háttájékra és gerincre

Amíg az indiai emberek és a jógik a földön ülnek – genetikusan is sokkal lazább csípő ízületekkel – olyan tartásokban, melyek a évszázadok tapasztalatai alapján lettek kialakítva, hogy segítsék a gerinc és a gerinc menti izomzat ideális működését, addig a mai nyugati civilizáció egyfajta stresszes testtartásra és izomműködésre készteti az embert.

Megelőzésre a legjobb Kép forrása: Pelsőczy Petra

2/5 Megelőzésre a legjobb

A jóga segítségével több oldalról is közelíthetünk a helyes tartás és az egészséges gerinc tárgyköréhez.

Egyrész lehet ez megelőző jellegű: amikor nem áll fenn semmilyen háttájéki probléma vagy tünet.

Ha elkezdesz jógázni, és heti két-három alkalommal rendszeresen gyakorlod, később sem kell tartanod ilyen panaszoktól.

Megtanulod a helyes tartást és tudatosan figyelsz arra, hogy ne okozz a gerincednek bántalmakat. Egy idő után azt is észreveszed majd, hogy egyre tudatosabban éled a mindennapjaidat a fizikai tested szempontjából is. Ez azt jelenti, hogy ha ülő munkát végzel, fél óránként 3-4 percet nyújtasz, csavaró gyakorlatokat végzel, nem terheled a hátad asszimetrikusan, és persze rendszeresen jógázol, akár otthon, akár egy vezetett jógaórán!

Ha már van kialakult háttájéki problémád Kép forrása: Pelsőczy Petra

3/5 Ha már van kialakult háttájéki problémád

A másik út az, amikor már van valamilyen kialakult problámád. Lehet ez sérv, idegbecsípődés, ízületi kopás, meszesedés, illetve valamilyen akut derék- vagy nyaktáji fájdalom.

Amikor a fájdalom akuttá válik, akkor azt szoktuk javasolni, hogy mindenképp készüljön egy MRI-felvétel a pontos diagnózis miatt, amit utána kiértékel egy gerincgyógyász is.

Ha nem szükséges a gyógytorna, akkor egyből lehet jönni jógaórára, de vendégeink közül sokan párhuzamosan „űzik” a kettőt, vagy pár alkalom gyógytorna után kötnek ki nálunk.

Gerincjógával a hát egészségéért Kép forrása: Pelsőczy Petra

4/5 Gerincjógával a hát egészségéért

Eleinte kifejezetten a gerincjógát ajánlom, amelyen óvatosan, finomabb gerinccsavarásokkal és inkább csak rogyasztott térdű előrendöntésekkel mozgatjuk át a gerincet. A homorító és a porckorongkímélő ászanákon van a hangsúly. 

A gerinccsavarások mellett a tengely irányba végzett nyújtózkodások is rendkívül jó hatással vannak a csigolyákra, ízületekre, porckorongra.

Jógázni tehát nem csupán a jó közérzet kialakítása érdekében, de a betegségek megelőzése, sőt, kezelése céljából is kifejezetten ajánlott, ésszel, megfontoltan, körültekintően választva irányzatot, iskolát és oktatót! 

DownDog Jógastúdiók

5/5 DownDog Jógastúdiók

Amennyiben kedvet kaptál a jógázáshoz, vagy otthon már gyakorlod egy ideje, de kipróbálnál egy vezetett órát is, látogass el a DownDog Jógastúdió 5 termének egyikébe! :)

DD Oktogon

1063 Budapest VI. kerület, Eötvös utca 26./C 17-es kapucsengő

DD Margit krt.

1027 Budapest II. kerület, Margit Krt. 60. Fe. 9.

DD Astoria

1053 Budapest V. kerület, Szép utca 4.

DD Buda

1114 Budapest XI. kerület, Bartók Béla út 23.

DD Blaha

1073 Budapest VII. kerület, Szövetség utca 9.