Hihetetlen, hogy mi árulkodhat róla! A HIV-fertőzés 8 korai jele

Hihetetlen, hogy mi árulkodhat róla! A HIV-fertőzés 8 korai jele

Címlap / Életmód / Egészség / Hihetetlen, hogy mi árulkodhat róla! A HIV-fertőzés 8 korai jele

Miután a vírus bekerül a testbe, a fertőzöttek jelentős része egy-két hónapon belül megfázásra hasonlító tüneteket tapasztal. Mások azonban akár éveken, sőt akár egy évtizeden át is panaszmentesek maradnak. Összeszedtük, melyek azok a bajok, amelyek az AIDS-hez vezető HIV-fertőzésre utalhatnak.

Láz

A korai HIV-fertőzöttség megfázásszerű tünetegyüttesének külön neve is van: ez az akut retrovirális szindróma, vagy röviden ARS. A pácienseknél általában a 38-39°C -os láz jelentkezik a leghamarabb, olykor egyéb panaszok hiányában. Sok esetben viszont fáradtság, duzzadt nyirokmirigy és torokfájás is kíséri. A betegség ezen szakaszában a vírus a véráramba lépve elszaporodik a szervezetben, ahol ilyen immunválaszt vált ki.

Fáradtság

A gyulladásra adott reakció elvonja az energiát a többi tevékenységtől, így akár állandó fáradtság is jelentkezhet. A korábbi állóképességet meghazudtoló légszomj, a folytonos kifulladás és a teljesítőképesség drámai csökkenése jellemezheti a HIV-fertőzést, ám ne feledkezz meg róla: ez számos más betegség és állapot jele is lehet, talán csak egy szimpla vitaminhiány az egész!

Izom- és ízületi fájdalom

Az akut retrovirális szindrómát gyakran összekeverik az influenzával, a mononukleózissal vagy más vírusos fertőzéssel, akár a szifilisszel vagy a májgyulladással is. Ez nem meglepő, hiszen valamennyiüket izom- és ízületi fájdalom, valamint duzzadt nyirokmirigyek kísérik. Utóbbiakat leginkább a nyakon, a nemi szervek környékén és a hónaljban érzékelheti az ember.

Fejfájás

Amennyiben korábban nem voltál fejfájós, de ez mostanság megváltozott, és az elmúlt hetekben, hónapokban volt védekezés nélküli szexuális kapcsolatod, mindenképpen érdemes elmenned egy HIV-tesztre, ami egyszerű – akár anonim – vérvételt jelent. Fontos, hogy a fizikai korlát nélküli, például hormonális védekezés ilyen esetben nem számít, csak az óvszer.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»