A gyógymód benned van! A betegségek lelki oka

Írta: ,

A Hogyan szerezzünk barátokat, hogy bánjunk az emberekkel (Bagolyvár Könyvkiadó, 2008) című világhírű sikerkönyv írójának gondolatait idézzük az idegességről, a betegségekről és a boldogságról.

A betegségek lelki eredetűek

1/6 A betegségek lelki eredetűek

„Platón szerint: 'Az orvosok legnagyobb tévedése, hogy megkísérlik a testet gyógyítani anélkül, hogy gyógyítanák a lelket is; a test és a lélek egy, és nem szabad külön kezelni őket!'
Az orvostudománynak kétezer-háromszáz évre volt szüksége, hogy felismerje ezt az igazságot. Csak most kezd fejlődésnek indulni a gyógyítás új ága, az úgynevezett pszichoszomatikus orvoslás, amely a testet és a lelket is kezeli. 
Épp ideje, hogy ezt tegyük, mert az orvostudomány nagyjából véget vetett a szörnyű járványoknak – a himlőnek, kolerának, sárgaláznak és számtalan egyéb, kórokozók terjesztette istencsapásának, melyek számtalan millió embert vittek időnap előtt sírba. 
De az orvostudomány nem tudott megbirkózni még az aggodalom, félelem, gyűlölet, frusztráció és kétségbeesés okozta testi és lelki nyavalyákkal. Ezen érzelmek okozta betegségek áldozatainak száma ijesztő sebességgel gyarapodik.”
Az idegességről

2/6 Az idegességről

„Az ideges, űzött ember, aki nem képes a kegyetlen valósággal megbirkózni, megszakítja a kapcsolatot környezetével, és visszavonul saját álomvilágába, megoldván ezzel idegesítő gondjait.”
„Ha látni szeretném, mit tesz az emberekkel az idegeskedés, nem kell sem könyvtárba, sem orvoshoz mennem.
Csak kinézek házam ablakán, ahol ezt a könyvet írom, és máris látok egy házat, ahol az idegesség ideg-összeroppanást okozott ‒ és néhány méterre egy másikat, amelyben egy ember addig idegeskedett, míg cukorbeteg nem lett.”
Nyugalom és rejtett tartalékok

3/6 Nyugalom és rejtett tartalékok

„A legmegnyugtatóbb pihentető erők a jó vallás, álom, zene és nevetés. Higgy Istenben, tanulj meg mélyen aludni, szeresd a jó zenét, lásd meg az élet mulatságos oldalát, és tiéd lesz az egészség és a boldogság.”
„Meg tudod őrizni belső békédet a modern nagyváros tumultusában? Ha normális ember vagy, a válasz 'igen'. 'Határozott igen.' Erősebbek vagyunk, mint hinnénk. Olyan rejtett tartalékaink vannak, amelyekről sejtelmünk sincs.”
Tények

4/6 Tények

„Ha idegesek vagyunk, az érzelmeink uralkodnak rajtunk. De íme két gondolat, melyeket hasznosnak találtam, ha egy kis távolságra akartam kerülni a gondjaimtól, hogy tisztán és pártatlanul nézhessem őket.
1. Mikor a tényeket összegzem, úgy teszek, mintha nem magamnak, hanem valaki másnak kellenének. Ez segít világosan és elfogulatlanul vizsgálódni. Segít kikapcsolni az érzelmeimet.
2. Míg tényeket gyűjtök az engem idegesítő problémáról, azt képzelem, hogy én vagyok az ellenfél ügyvédje. Más szóval, igyekszem minden ellenem szóló tényt összegyűjteni – mindet, ami vágyaim ellen szól, amikkel nem szívesen nézek szembe. 
Aztán leírom az ügyet a saját szemszögemből, meg az ellenféléből – és rendszerint rájövök, hogy az igazság valahol középen van.”
Belenyugvás

5/6 Belenyugvás

„Ahogy végigjárjuk életünk évtizedeit, sok kellemetlen helyzettel fogunk találkozni, amelyek így vannak. Nem lehetnek másképp. Miénk a választás. 
Vagy elfogadjuk őket elkerülhetetlennek, és alkalmazkodunk hozzájuk, vagy tönkretesszük életünket a lázadással, és végül még idegösszeomlást is kapunk. 
Álljon itt egy bölcs tanács kedvenc filozófusomtól, William James-től. 'Fogadd el, hogy így van' ‒ mondta. ‒ 'Ha belenyugszol abba, ami történt, megtetted az első lépést, hogy legyőzd a balsiker következményét.'”
Boldogság

6/6 Boldogság

„Nyilvánvaló, hogy a körülmények nem tesznek önmagukban boldoggá vagy boldogtalanná.
Érzéseinket az határozza meg, hogyan reagálunk a körülményekre. Jézus mondta, hogy a
mennyország bennünk van. 
Ott van a pokol is. Mindahányan képesek vagyunk elviselni a balsorsot, a tragédiákat, és le is győzzük őket ‒ ha muszáj. 
Talán nem hisszük, hogy képesek vagyunk rá, de meglepő belső tartalékaink vannak, amik segítenek, ha felhasználjuk őket. Erősebbek vagyunk, mint gondolnánk.”