A gyógymód benned van! A betegségek lelki oka

Írta: ,

A Hogyan szerezzünk barátokat, hogy bánjunk az emberekkel (Bagolyvár Könyvkiadó, 2008) című világhírű sikerkönyv írójának gondolatait idézzük az idegességről, a betegségekről és a boldogságról.

A betegségek lelki eredetűek
„Platón szerint: 'Az orvosok legnagyobb tévedése, hogy megkísérlik a testet gyógyítani anélkül, hogy gyógyítanák a lelket is; a test és a lélek egy, és nem szabad külön kezelni őket!'
 
Az orvostudománynak kétezer-háromszáz évre volt szüksége, hogy felismerje ezt az igazságot. Csak most kezd fejlődésnek indulni a gyógyítás új ága, az úgynevezett pszichoszomatikus orvoslás, amely a testet és a lelket is kezeli. 
 
Épp ideje, hogy ezt tegyük, mert az orvostudomány nagyjából véget vetett a szörnyű járványoknak – a himlőnek, kolerának, sárgaláznak és számtalan egyéb, kórokozók terjesztette istencsapásának, melyek számtalan millió embert vittek időnap előtt sírba. 
 
De az orvostudomány nem tudott megbirkózni még az aggodalom, félelem, gyűlölet, frusztráció és kétségbeesés okozta testi és lelki nyavalyákkal. Ezen érzelmek okozta betegségek áldozatainak száma ijesztő sebességgel gyarapodik.”
Az idegességről
„Az ideges, űzött ember, aki nem képes a kegyetlen valósággal megbirkózni, megszakítja a kapcsolatot környezetével, és visszavonul saját álomvilágába, megoldván ezzel idegesítő gondjait.”
 
„Ha látni szeretném, mit tesz az emberekkel az idegeskedés, nem kell sem könyvtárba, sem orvoshoz mennem.
 
Csak kinézek házam ablakán, ahol ezt a könyvet írom, és máris látok egy házat, ahol az idegesség ideg-összeroppanást okozott ‒ és néhány méterre egy másikat, amelyben egy ember addig idegeskedett, míg cukorbeteg nem lett.”