A fogérzékenység 4 lehetséges oka

Zabolai Margit
Írta: ,
A fogérzékenység 4 lehetséges oka

Nincs is jobb, mint egy jeges limonádé, vagy egy krémes fagylalt a nyári melegben. És nincs is rosszabb, mint az azokat kísérő, nyilalló fájdalom a fogaidban. De mi lehet ennek a fájdalomnak az oka? Nem érdemes fél vállról venni a dolgot!

1. Fogínysorvadás

A hideg vagy meleg hatására a fogaidba hasító fájdalom többek között akár a fogínysorvadás jele is lehet. Ennek oka jellemzően a fogíny gyulladása, aminek hatására az összehúzódik, és szabaddá válik a fognyak, ami védelem nélkül rendkívül érzékeny a hidegre vagy a melegre.

A fogínysorvadás idővel a fogak kilazulásához, szuvasodásához vezet, ami bizony azt is jelenti, hogy egyszerűen kipotyognak. Ha a nyilalló fájdalmat vörös, gyulladt íny látványa, és gyakori fogínyvérzés is kíséri, akkor minél előbb tanácsos felkeresni a fogorvosodat.

2. Fogzománc felsértése

A fogérzékenység akár átmenetileg is kialakulhat olyan kezelések után, amelyeknek hatása van a fogzománcra, például a fogkő-eltávolítás, vagy a fogfehérítés.

Ha rendszeresen kemény sörtéjű fogkefével, és erőteljesen mosol fogat, az is kiválthatja a fogérzékenységet. Ne feledd, hogy nem erőből kell fogat mosni, a tisztaság kulcsa inkább a megfelelő technika és az alaposság.

Használj puha sörtéjű kefét, és egy kis szerencsével elmúlhat a fogaid érzékenysége. Ha mégsem így lenne, akkor természetesen jobban teszed, ha felkeresed a fogorvosodat és, utánajártok a probléma gyökerének.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!