A fehér kenyér az új cigi?

Nagy Niki
Írta: ,
A fehér kenyér az új cigi?

Furcsa összefüggést találtak a tüdőrák és a magas glikémiás indexű ételek között – eddig is tudtuk, hogy a fehér kenyér nem tesz túl jót, de ezért még jobban érdemes odafigyelnünk, mennyit fogyasztunk belőle.

Mi az a glikémiás index? Kép forrása: averiecooks.com

A glikémiás index gyakorlatilag azt mutatja meg, hogy egy étel mennyire nyomja fel a vércukorszintedet, ha megemészted.

Minél alacsonyabb ez a szám, annál egészségesebb az étel maga, hiszen a hirtelen magas vércukorszint-emelkedés kéz a kézben jár az utána következő rapid csökkenéssel is, ami falásrohamokhoz, brutális éhséghez és szédüléshez vezethet, hogy a rád törő fáradtságról már ne is beszéljünk.

Glikémiás indexük elsősorban a szénhidrátoknak van, ezek közül is a fehér lisztből készült ételek a legveszélyesebbek.

Az új cigaretta Kép forrása: averiecooks.com

Azt már azért tudjuk, hogy a cigarettázóknak nagyobb esélyük van a tüdőrák kialakulására, mint azoknak, akik nem pöfékelnek.

A Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention tudományos folyóiratban megjelent tanulmány azonban rossz hírekről számol be: furcsa kapcsolatot találtak a tüdőrák megjelenése és a magas glikémiás indexű ételek fogyasztói között.

Még akkor is veszélyeztetett lehetsz, ha soha egy szál cigarettát nem szívtál el, de rendszeresen fogyasztasz fehér lisztből készült, úgynevezett egyszerű szénhidrátokat.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!