A csodagyümölcs, ami segít megőrizni szíved egészségét (x)

bien.hu
Írta: ,
A csodagyümölcs, ami segít megőrizni szíved egészségét (x)

A jó időnek a legtöbben örülnek, de a nyári hőségnek árnyoldalai is vannak. A hirtelen jött meleg levertséget okozhat, szív- és érrendszeri problémák jelentkezhetnek.

A szívre vigyázni kell!

Mi magunk tehetünk a legtöbbet a szív- és érrendszeri problémák elkerülése érdekében – elsőként a dohányzással kell felhagyni, még ha nehéz is, hiszen ez a rossz szokás kétszeresére emeli a végzetes kimenetelű szívbetegségek kialakulásának esélyét. Emellett törekedni kell arra, hogy minimálisra csökkentsük a stresszt, valamint az étkezésre is kiemelten figyeljünk, mert az elhízás következménye a magas koleszterintszint, a magas vérnyomás és a cukorbetegség, amelyek szintén növelik a kockázatot.  Nyári melegben pedig a megfelelő folyadékpótlás is nagyon fontos!

Mindezek mellett a rendszeres mozgás is elsődleges szerepet játszik a szívbetegségek megelőzésében. 30 éves kor felett heti 5-6, 40 éves kortól 4-5, 50 éves kortól 3-4, míg 60 éves kor felett 2-3 óra intenzív mozgásra lenne szükség szervezetünk egészséges működéséhez.

Az antioxidánsok szerepe

Kutatások szerint a vér magas antioxidáns-tartalma hozzájárul a szív- és az érrendszer karbantartásához is, mivel a szabadgyökök reakciói az erekben képződő lerakódás ellen hatnak.

Az antioxidánsokban gazdag étrend, amely bőségesen tartalmaz gyümölcsöket és zöldségeket, kedvezően befolyásolja a koleszterinszintet, a „jó” koleszterin (HDL) és „rossz” koleszterin (LDL) arányát, valamint ezzel összefüggésben az erek meszesedettségének mértékét.

Gránátalma, az „életelixír”

A gránátalmát (Punica granatum) Ázsiában és a Közel-Keleten évezredeken át nagy becsben tartották spirituális és egészségügyi szempontból egyaránt. A modern tudomány csak napjainkban fedezi fel ezt az elsőrendű antioxidánst, amely egyre nagyobb népszerűségre tesz szert a kardiovaszkuláris rendszer egészségének megőrzésében. Sokan az egészséges sejtosztódás elősegítésében játszott szerepéért fogyasztják.