A 21. század betegsége: az „üzenetíró szindróma”

Kerekes Vivien
Írta: ,

Gyakran érzel kínzó fájdalmat a nyakad környékén, sajog a hátad vagy folyamatos fejfájások gyötörnek? Akkor előfordulhat, hogy te is a 21. század egyik legújabb, alattomos betegségében szenvedsz. Ezt nem genetika vagy az időjárási front okozza; a tettes akár a laptopod vagy a mobiltelefonod is lehet, méghozzá a legmeglepőbb módon. Ha kíváncsi vagy, pontosan mi ez a különös szindróma, és hogyan tudsz minél gyorsabban megszabadulni tőle, mindenképpen olvass tovább!

Te és a mobilod

Manapság szinte mindenhol ott vannak a modern technológia találmányai; otthon az öledben tartva böngészel a laptopodon, utazás közben pedig a telefonodon csetelsz az ismerőseiddel.

Az már évek óta nem titok, hogy – ahogy szinte mindennek a környezetünkben – úgy ezeknek is vannak negatív hatásai az egészségre nézve. Ha egész nap a monitort nézed, könnyen megfájdulhat a fejed, árthat a szemednek, és amennyiben az ágyban fekve is a telefonodat nyomkodod, sokkal kevésbé lesz pihentető az éjszakai alvás.

Most viszont úgy tűnik, eggyel több dolgot kell felírnunk erre a listára, ugyanis szakértők nemrég rábukkantak a "text neck" szindrómára; egy alattomos betegségre, amit egyre több fiatalnál diagnosztizálnak!

Huszonhét kiló plusz

Ez a 21. századi megbetegedés leginkább az okostelefonoknak és egyéb kütyüknek köszönhető.

Szakértők szerint azzal, hogy túl sokat nézel lefelé tekintve, a nyakadat komoly terhelésnek teszed ki. Tavaly egy gerincsebész készített egy felmérést ezzel kapcsolatban, és érdekes megállapításokra jutott.

Ha körülbelül 60 fokkal lefelé döntöd a fejed, csak hogy jobban láthasd a telefonodat, azzal nagyjából 27 kilogrammnak megfelelő nyomás nehezedik a nyaki gerincedre.

Ez pedig körülbelül egy 7 éves gyermek súlyának felel meg. Nem csoda, hogy emiatt aztán egyre többen panaszkodnak krónikus fejfájásra, valamint hát-, váll-, és nyakfájdalmakra.