A 21. század betegsége: az „üzenetíró szindróma”

Írta: ,

Gyakran érzel kínzó fájdalmat a nyakad környékén, sajog a hátad vagy folyamatos fejfájások gyötörnek? Akkor előfordulhat, hogy te is a 21. század egyik legújabb, alattomos betegségében szenvedsz. Ezt nem genetika vagy az időjárási front okozza; a tettes akár a laptopod vagy a mobiltelefonod is lehet, méghozzá a legmeglepőbb módon. Ha kíváncsi vagy, pontosan mi ez a különös szindróma, és hogyan tudsz minél gyorsabban megszabadulni tőle, mindenképpen olvass tovább!

Te és a mobilod

1/5 Te és a mobilod

Manapság szinte mindenhol ott vannak a modern technológia találmányai; otthon az öledben tartva böngészel a laptopodon, utazás közben pedig a telefonodon csetelsz az ismerőseiddel.

Az már évek óta nem titok, hogy – ahogy szinte mindennek a környezetünkben – úgy ezeknek is vannak negatív hatásai az egészségre nézve. Ha egész nap a monitort nézed, könnyen megfájdulhat a fejed, árthat a szemednek, és amennyiben az ágyban fekve is a telefonodat nyomkodod, sokkal kevésbé lesz pihentető az éjszakai alvás.

Most viszont úgy tűnik, eggyel több dolgot kell felírnunk erre a listára, ugyanis szakértők nemrég rábukkantak a "text neck" szindrómára; egy alattomos betegségre, amit egyre több fiatalnál diagnosztizálnak!

Huszonhét kiló plusz

2/5 Huszonhét kiló plusz

Ez a 21. századi megbetegedés leginkább az okostelefonoknak és egyéb kütyüknek köszönhető.

Szakértők szerint azzal, hogy túl sokat nézel lefelé tekintve, a nyakadat komoly terhelésnek teszed ki. Tavaly egy gerincsebész készített egy felmérést ezzel kapcsolatban, és érdekes megállapításokra jutott.

Ha körülbelül 60 fokkal lefelé döntöd a fejed, csak hogy jobban láthasd a telefonodat, azzal nagyjából 27 kilogrammnak megfelelő nyomás nehezedik a nyaki gerincedre.

Ez pedig körülbelül egy 7 éves gyermek súlyának felel meg. Nem csoda, hogy emiatt aztán egyre többen panaszkodnak krónikus fejfájásra, valamint hát-, váll-, és nyakfájdalmakra.

Tízből nyolc ember

3/5 Tízből nyolc ember

Persze az üzenetíró szindróma nem kizárólag csetelések miatt alakul ki, hiszen ha belegondolsz, olvasás közben is lefelé tartod a fejed. Szakértők szerint a probléma ott kezdődik, hogy az okostelefonok miatt egyre gyakrabban vesszük fel ezt a nem éppen egészséges testhelyzetet.

Hogy kiderítsék, pontosan mennyire elterjedt ez a betegség, kutatók nemrég készítettek egy felmérést, az eredmények pedig kifejezetten magasak lettek.

Eszerint a 18 és 44 év közötti emberek csaknem 79%-a tartja magánál a mobiltelefonját napi 22 órán keresztül, és még ha ez nem is jelent folyamatos böngészést, a többségük már csak unaloműzésként is előveszi a mobilját – így náluk bukkannak fel leggyakrabban a tünetek.

Van megoldás

4/5 Van megoldás

Orvosok szerint a leghatásosabb kezelés a megelőzés. Épp ezért nagyon fontos, hogy próbáld meg minél többször a szemeddel megegyező szinten tartani a mobilodat, vagy – amennyiben mindenképpen muszáj lefelé tekintened – a fejed helyett inkább a tekinteted szegezd lefelé.

Szerencsére akkor is van megoldás, ha az utóbbi időben egyre gyakrabban fájdul meg a nyakad.

Különböző nyaki nyújtógyakorlatokkal csillapíthatod a sajgó érzést, de a masszázs is hatásosnak bizonyulhat.

Sőt, szakértők már dolgoznak egy hideg lézeres terápián, amivel sokkal nagyobb gyógyulási arányt érhetnek el a szindrómában szenvedők körében.

Váratlan következmények

5/5 Váratlan következmények

Amennyiben úgy gondolod, hogy téged is érintenek a tünetek, semmiképp se vedd félvállról a dolgot.

Szakértők szerint ugyanis ennek az első pillantásra ártalmatlannak tűnő betegségnek komolyabb következményei is lehetnek.

Ha gyakran tartod a telefonod mellkasi szinten, és mindig lefelé fordítod a fejed, az akár a nyakadnál található izmok elvékonyodásához és megrövidüléséhez vezethet.

A nyak és a vállak között viszont rengeteg ideg található, amelyek bármiféle nyomás, irritáció vagy izomgörcs hatására olyan éles fájdalmakat okozhatnak, amiket akár még az ujjaidban is érezhetsz.