8 dolog, ami a menstruációs zavarokat okozhatja

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A menstruációs ciklus gyakorisága, hossza, valamint a vele járó fájdalom és vérzés erőssége rengeteget elárul arról, minden rendben van-e odabenn. De mi okozhatja a leggyakrabban felmerülő zavarokat?

Mi számít normálisnak? Kép forrása: tumblr, andyvictor

Mivel nem vagyunk egyformák, nem egyforma a ciklusunk sem, de azt meg lehet állapítani, mi számít normálisnak, és milyen tünetek fennállása esetén szükséges felkeresnünk a nőgyógyászunkat.

A „tökéletes” ciklus 28 napos, és a vérzés maga 4-5 napig tart, de nem tekintik szokatlannak a 22-34 naponta jelentkező menstruációt és az akár 6-7 napig tartó vérzést sem.

Az azonban már problémát jelenthet, ha a ciklusod 35 naponta vagy ritkábban, esetleg 21 naponta vagy sűrűbben jelentkezik. A mennyiséget tekintve nehezebb meghatározni a normálisat, az mindenesetre biztos, hogy ha jóval gyengébb vagy erősebb a vérzés, mint amit megszoktál, érdemes orvoshoz fordulnod.

Várandósság

Amennyiben a menstruációd elmarad, vagy a távozó vér mennyisége jelentősen lecsökken, megváltozik, első körben mindenképpen a terhességre kell gyanakodnod. Ez lesz a nőgyógyászod legelső kérdése is, tehát ha az említett tüneteket tapasztalod, érdemes minél előbb egy terhességi tesztet vásárolnod.

Persze ha nem élsz nemi életet, akkor ezt az okot kihúzhatod a listáról, de ha az elmúlt hónapokban együtt voltál valakivel, érdemes tesztelned.

Igen, jól olvastad: az elmúlt hónapokban! Bár nem túl gyakori, előfordul, hogy a teherbeesést követően a ciklus még néhány hónapig jelentkezik, ha nem is ugyanúgy, mint addig.