7+1 ok, amiért szedned kell a C-vitamint

Kató Iringó
Írta: ,
7+1 ok, amiért szedned kell a C-vitamint

A már lassan száz éve Szent-Györgyi Albert által felfedezett C-vitaminról tudjuk, hogy jó és a hasznos, ám az emberi szervezet sajnos képtelen az előállítására, ezért szükséges kívülről bevinnünk. Számtalan problémakörben segítséget nyújthat nekünk a csodás C-vitamin, most ezek közül kiválogattunk nektek néhányat.

Fontos tévhitek a C-vitaminnal kapcsolatban

Nem lesz vesekövem a C-vitamintól?

Nem! Ez csak egy városi legenda, melyet számtalan kutatás cáfolt már meg, mégis vannak, akik még mindig ezt szajkózzák. Nyugalom, nagyobb dózisban is szedheted a C-vitamint, hosszú távon is, nem tőle lesz veseköved.

Tuti tipp: Bioflavonoidokkal dúsított C-vitamint vásárolj, mert ezen vízoldékony növényi összetevők segítik a C-vitamin felszívódását, így megsokszorozzák a hatását is. 

Minek szedjek sok C-vitamint, amikor úgyis kipisilem?

Pont azért kell többet szedni és akár több adagban bevenni, hogy a folyamatos C-vitamin ellátottságot biztosítsuk szervezetünk számára. A kipisilés miatt nem is lehet túladagolni a C-vitamint. Egyes felmérések szerint a bevitt C-vitamin mennyiség kb. 75%-a hasznosul, de ez erősen egyén vagyis immunrendszer függő. Amit viszont kipisilünk, az a járulékos veszteség, de hidd el, ez még mindig kisebb probléma, mint azon bajok, melyek a C-vitamin hiányából adódhatnak.

Tudtad?
Csak két faj, az ember és a tengerimalac nem tudja előállítani belsőleg a C-vitamint.

7+1 ok, amiért érdemes C-vitamint szedni

Vírusok, baktériumok ellen

A C-vitamin segíti az immunrendszerünk működését, fokozza az ellenálló-képességünket, ugyanis növeli a fehérvérsejtek számát, melyek szembeszállnak a testünket megtámadó kórokozókkal. Tehát a C-vitamin segíthet a vírusokkal, baktériumokkal és egyéb fertőzésekkel szembeni védekezésben, pl. a nátha vagy akár a súlyosabb influenza esetében is. Nagy dózisú C-vitaminnal kisebb az esélyünk, hogy efféle betegségeket elkapjunk, vagy hogyha meg is betegedtünk, akkor gyorsíthatja a nyavalya lefolyását és csökkentheti az esetleges szövődmények kialakulását is.

Az idegrendszerünk miatt

A C-vitamin szükséges az idegrendszer normál működéséhez is, hiszen stresszhelyzetben megnövekszik a C-vitamin felhasználása, ezért intenzív bevitelre van szüksége a stresszes szervezetnek.

A szív és keringési rendszerünk miatt

A C-vitamin elősegíti a szív és keringési rendszer egészséges működését: védi az artériákat, megakadályozza a vérlemezkék és a koleszterin felhalmozódását a vérünkben, így számottevően csökkentheti a szívinfarktus és a szívkoszorúér-betegségek kockázatát.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv