7+1 furcsa ok, amitől érzékeny lehet a melled

Írta: ,

Lehet, hogy veled is előfordult már, hogy minden különösebb ok nélkül szuper érzékenyek lettek a melleid, érintésre furcsán reagált, kellemetlenül feszült és a melltartó sem passzolt úgy, mint rég. Nyugi, nem kell mindig a legrosszabbra gondolni, a melled érzékenysége hátterében számos tényező állhat, különböző gyógyszerek, hormonális zavarok, stressz és még sorolhatnánk. Lássuk az okokat bővebben is!

Hamarosan meg fog jönni Kép forrása: avrorra.com

1/8 Hamarosan meg fog jönni

A menstruációs ciklusod számtalan változást okoz a testedben, ezek között vannak olyanok, amiket észre sem veszel és persze előfordulhat néhány kellemetlen mellékhatás is.

Ha a menstruációd előtt tipikusan 2-3 nappal kezd feszülni a melled, kellemetlen és érzékeny lesz, akkor valószínűleg a ciklusod állhat a háttérben.

A menstruáció során ugyanis az ösztrogén szint emelkedése és csökkenése hatására mindkét melledben érezheted ezeket a bizonyos mellékhatásokat.

Ha csupán erről van szó, akkor ne aggódj, ahogy megjön ez hamar elmúlik majd!

Fogamzásgátlót szedsz Kép forrása: avrorra.com

2/8 Fogamzásgátlót szedsz

Sok áldásos hatása is van a fogamzásgátló tablettáknak, de a különböző hormonok miatt sajnos kellemetlen mellékhatásai is léteznek.

A megfelelő gyógyszer kiválasztásánál nehéz megmondani, hogy rád pontosan hogyan fog hatni az adott szer, hiszen ez mindig több tényező együtt állásából alakul ki.

Ahogy meggátolja azt, hogy teherbe ess, esetlen megkönnyíti azt a néhány napot, amikor megjön, elmulasztja a görcsöket vagy jó hatással van az arcbőrödre, a melledet azonban meg is terhelheti.

Az előzőek alapján a melled feszülésének hormonális hátterében az ösztrogén szint változása állhat, amit a fogamzásgátló is fokozhat.

Ha ezek nem múló tünetek, amiket nehezen viselsz a hétköznapokban, akkor lehet, hogy érdemes gyógyszert váltanod!

Bizonyos gyógyszerek mellékhatása Kép forrása: avrorra.com

3/8 Bizonyos gyógyszerek mellékhatása

Tudjuk, hogy minden gyógyszernek vannak gyakori és ritkább mellékhatásai, ezt sajnos el kell fogadnod, amikor valamit szedni kezdesz.

Érdemes először végigtanulmányozni, hogy mi áll a betegtájékoztatóban vagy akár átbeszélni az orvossal az esetleges következményeket, hiszen ha a mellfájdalom nálad nem ciklikus, nem köthető a menstruációdhoz és nem is múlik el egy-két napon belül, akkor lehet, hogy valamelyik rendszeresen szedett gyógyszer okozza.

A szív-és érrendszeri betegségekre felírt gyógyszerek, illetve bizonyos antidepresszánsok esetén előfordulhatnak ilyen tünetek, ezért azt javasoljuk, hogy nézd át újra alaposan a betegtájékoztatót és egyeztess az orvosoddal!

Terhes vagy Kép forrása: i.pinimg.com

4/8 Terhes vagy

Sokszor mondják, hogy amikor babát vár valaki, akkor a sok egyéb testi tünet és árulkodó jel mellett, a mellek is feszülni kezdenek.

A mellérzékenység oka itt is a hormonokban keresendő, ugyanis az ösztrogénszint változása a terhesség első heteiben elég erőteljes mellfeszülést és mellérzékenységet okozhat.

Ez persze egyénenként változhat, de ha más tünet is utal arra, hogy esetleg babát vársz, akkor ne késlekedj, jelentkezz be minél előbb a nőgyógyászodhoz!

Menopauza Kép forrása: fashnberry.com

5/8 Menopauza

Ismét egy újabb tünet, ami az ösztrogén hormonnak köszönhető, a menopauza alatt tapasztalt mellérzékenység.

A menopauza alatt a teljes hormonrendszer átalakul, az ösztrogén mellett a progeszteron szint is változik, amitől érintésre kellemetlen és túlságosan érzékeny lehet a melled.

Ha azt gyanítod, hogy ez állhat a háttérben, akkor légy türelmes, ennek hamarosan el kell múlnia, de ha nagyon zavar és leterhel a mindennapokban, akkor érdemes egyeztetned az orvosoddal.

Magas a prolactin szinted Kép forrása: cafeapostrophe.tumblr.com

6/8 Magas a prolactin szinted

Nem baj, ha még nem is hallottál a prolactin szintről, ez ugyanis az a hormon, ami a terhesség végén a szoptatás során segíti a tejelválasztást.

Ezen kívül a szülés után gátolja a női nemi ciklus beindításáért felelős hormonok termelődését, így a tüszőérést.

Ha ez a szint nálad magasabb a normálisnál, az a melleiden is érezhető, ezzel pedig mindenképp érdemes orvoshoz fordulnod.

Ez alapos hormonvizsgálat szinte minden életkorban hasznos lehet, erre pedig külön is érdemes rákérdezni, amikor az orvosnál jársz!

Valamilyen gyulladás Kép forrása: i.pinimg.com

7/8 Valamilyen gyulladás

A mellek érzékenysége, feszülése és egyéb kellemetlen tünetei nem csak a hormonok miatt és a menstruációs ciklusod változása következtében alakulhatnak ki, valamilyen gyulladás is okozhatja a fájdalmaidat.

A bordák és a mellkas környékén ugyanis számtalan olyan pont van, ahol valamilyen oknál fogva olyan gyulladás alakult ki, amiről nem is tudtál.

Ha nagyjából mindig ugyanazon a helyen, akár érintésre is megfájdul a mellkasod, akkor érdemes gyulladáscsökkentőt is kipróbálni, és ha az sem segít, akkor bejelentkezni egy orvosi vizsgálatra!

Rossz sportmelltartót viselsz Kép forrása: mechanicaldummy.com

8/8 Rossz sportmelltartót viselsz

Ha sokat edzel, sok cardio gyakorlatot végzel, vagy olyan mozgásokat gyakorolsz, ahol a melleidet és a mellkasodat is fokozottan igénybeveszed, akkor kiemelten figyelned kell arra, hogy a megfelelő sportmelltartót viseld.

Túlságosan egyszerűnek tűnhet, hogy lehet, hogy emiatt vagy a nyújtás hiánya miatt érzékenyek a melleid, de van benne igazság.

A rendszeres edzéshez mindig olyan melltartót válassz, ami kellőképpen tart, nem szorít és természetes anyagból készül.

Az edzés során e mellett figyelj a nyújtásra is, hiszen az egy-két perces lazítások során ritkán marad idő minden testrészed kielégítő lenyújtására!