7 jel, ami arra utal, hogy koffeinérzékenységed van

Szirák Viki
Írta: ,

Emberek milliói indítják a napot egy erős kávéval, hogy éberebben tudjanak nekivágni a munkának és a tennivalóknak. De sokan mások választják a teát vagy az energiaitalt, ugyanebből az okból kifolyólag. De mi van akkor, ha te azon kapod magad, hogy a koffein fogyasztása után rosszullét tör rád? Könnyen lehet, hogy ebben az esetben érzékeny vagy erre a hatóanyagra, az alábbi jelek pedig csak még inkább alátámasztják ezt!

A koffeinérzékenység kiváltó okai Kép forrása: bloglovin.com

Egy átlagos felnőtt napi szinten 200 és 400 gramm közötti koffeinmennyiséget tud bevinni a szervezetébe úgy, hogy ne érezzen negatív mellékhatásokat, és ez az éjszakai alvást se zavarja meg.

De aki érzékeny a koffeinre, már 100 gramm után is rosszul érzi magát: gyorsabban kezd verni a szíve, rátör a fejfájás, sőt, még a pánik is rátörhet bármiféle ok nélkül.

Szakértők szerint ezt a fajta érzékenységet különböző gének idézik elő, amelyek miatt az agyadra és a vérnyomásodra is másképp hat a koffein, ellentétben a többi emberrel.

A koffeinérzékenység egyik jele, hogy mindegy, mennyire iszod forrón a kávét, rögtön elkezd égni az arcod tőle, sőt, még bőrpír is megjelenhet rajtad.

Ilyenkor kimondottan meleged lesz, sőt, még akár izzadni is kezdhetsz úgy, hogy egyébként meg sem mozdultál a székedben.

Erről valószínűleg az tehet, hogy az agyadra sokkal erőteljesebb hatással van a koffein, mint másokéra, és ezt a szervezeted csak így tudja feldolgozni.