7 hatásos illóolaj megfázásra

Kató Iringó
Írta: ,
7 hatásos illóolaj megfázásra

Az illóolajok jótékony hatásairól a legtöbben már hallottunk, még is megesik, hogy lusták vagyunk őket használni vagy egyszerűen csak nem jut eszünkbe elővenni őket, főleg nem például nátha esetén, pedig ilyenkor is nagyon hasznosak lehetnek!

Párologtatás

Kerámiából készült aromalámpa segítségével könnyedén párologtathatunk illóolajokat: az alul lévő mécses melegétől a felette lévő tálkában lévő víz és pár csepp illóolaj keverékének gőze nemcsak finom illatot produkál, hanem az így létrejött párásabb levegő és az illóolajban lévő hatóanyagok jót tesznek a náthával küzdő betegnek is.

Az orrunkon belélegezve ugyanis az illóolaj azonnali hatást fejt ki a légutakra, tüdőnkre és persze kedélyállapotunkra is. Ám nem érdemes túl sok illóolajat használni, mert azzal nem érünk el jobb hatást, sőt, a keletkezett illatfelhő akár zavaró is lehet, tehát bőven elég 4-5 csepp az illóolajból. Hogyha a teljes vízmennyiség elpárolgott az aromalámpából, akkor pótoljuk a vizet és az illóolajat.

Ha esetleg ódzkodunk az égő gyertya használatától – pl. gyerek miatt – akkor száraz párologtatást is alkalmazhatunk: egy papírzsebkendőre cseppentsünk 10-20 csepp illóolajat.

Fürdőzés Kép forrása: tierdropp.tumblr.com

A forró fürdő amúgy is jól esik az embernek, de, hogyha náthás, akkor aztán főleg.

Ilyenkor ne csak a forró víz ellazító hatását használjuk ki, hanem turbózzuk fel az élményt illóolajjal, hiszen ilyenkor nemcsak belégzés útján, hanem közvetlenül a bőrünkön keresztül is kifejthetik az illóolajok jótékony hatásukat.

Azt azonban érdemes tudni, hogy nem szabad egyből a fürdővízbe cseppenteni az illóolajat, hanem előtte érdemes elkeverni pl. egy kis tejben vagy tusfürdővel.

Fókuszban

3 napos őszi nagytakarítás - Ha ezeket a lépéseket betartod, az egész lakás ragyogni fog!

Rakd össze a top tisztítós kosarat: 6 kellék takarításhoz, amikkel gyerekjáték lesz az otthonod tisztán tartása

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján