7 furcsaj jel, hogy a szervezeted nem bírja a cukrot

Írta: ,

Nem mindenkinek van problémája a cukorral, hiszen a kávéját cukorral issza, ebéd után természetes egy adag desszert és az esti nasi is megszokott. Amikor cukrot eszel, megemelkedik a vércukorszinted, ami utána gyorsan le is esik, ezért ha egy cukros üdítő után szédülést, túlzott felpörgést vagy egyéb kellemetlen tüneteket tapasztalsz, akkor a cukornál keresd a hibát. Lássuk milyen tüneteket produkálhat még a tested, ami azt üzeni, hogy elég a cukorból!

Érzelmi hullámvasút Kép forrása: locari.jp

1/7 Érzelmi hullámvasút

Mivel nők vagyunk, ezért nehéz megállapítani, hogy mitől lesz hirtelen jó kedvünk és mitől esünk öt percre mély depresszióba, ezt sokszor magunk sem tudjuk (mit várunk tehát a férfiaktól?).

Ha mostanában gyakran tapasztalsz hangulatingadozásokat – és ezek nem csak azon a bizonyos néhány napon jelentkeznek, akkor érdemes egy kis extra energiát fordítanod az étkezésedre.

Rendszeresebb, egészségesebb és változatosabb, ezek a kulcsszavak, amiket követned kell!

Kipattogzik a bőröd Kép forrása: keikolynn.com

2/7 Kipattogzik a bőröd

Ha folyamatosan azt tapasztalod, hogy a bőröd kipattogzik, pattanásos és problémás, akkor biztos, hogy az étkezésed is közrejátszik a dologban. Persze valószínűleg a hormonok vagy a genetika is ludas, de az első tüneteket mindig a bőröd is jelzi.

Ha néhány napig kirívóan sok cukros ételt ettél vagy alkoholt ittál és ezt követően jelennek meg a pattanások, akkor egyszerű a megoldás, kevesebb cukor, szebb, sima bőr.

A túl sok cukor gyulladást is okozhat a szervezetedben, amit az arcbőröd különböző területeken jelez. Érdemes odafigyelned rá!

 

Nem tudsz aludni éjszaka Kép forrása: bloglovin.com

3/7 Nem tudsz aludni éjszaka

Bármilyen hihetetlen, de az étkezés és az alvás nagyon szorosan összefüggenek, nem véletlen tehát, hogy ha nem megfelelően étkezel, akkor az éjszakák sem lesznek olyan pihentetőek, mint szeretnéd.

Persze sok más tényező is befolyásolhatja az alvást, ilyenek például a stressz vagy a túlzott koffeinbevitel, de tény, hogy a magas cukorbevitel is bezavarhat a képbe.

Tipp: Próbáld ki először azt, hogy délután és az esti órákban már nem eszel és iszol cukros élelmiszereket és figyeld meg, hogy változik-e valami!

Nagyon elfáradsz evés után Kép forrása: theglitterguide.com

4/7 Nagyon elfáradsz evés után

Gondold át egy pillanatra, hogy hogy szoktad magad érezni étkezés után. Energikus, fitt és jóleső érzés kelt hatalmába vagy sokszor előfordul, hogy nyomott, álmos és kókadt leszel ilyenkor?

Azok, akiknek a szervezete normálisan tudja feldolgozni a cukrot, vagy olyan mennyiséget visznek be, amivel a szervezet még meg tud birkózni, azoknak az első verziót kell érezniük evés után, hiszen ez esetben nincs probléma a vércukorszinttel.

A másik esetben a vércukorszint ingadozik, ami túl sok energiát elvesz a szervezettől, így teljesen elnyom és fáradttá tesz.

Sokszor puffadsz Kép forrása: studiodiy.com

5/7 Sokszor puffadsz

Evés után puffadás, hasgörcsök, kellemetlen érzések és hasmenés? Ha ismerősek a tünetek, akkor valószínűleg valami nincs rendben a gyomrod környékén.

A magas cukortartalmú étrend nem tesz jót a gyomrodnak, hiszen az ételek, amiket bevittél a szervezetedbe, a magas cukortartalom miatt már a gyomrodban elkezdenek erjedni, ami a fent említett kellemetlen tüneteket okozza.

Gondold át, hogy megéri-e vagy inkább beadnád a derekad egy kis életmódváltásnak.

Éhségrohamaid vannak Kép forrása: bromabakery.com

6/7 Éhségrohamaid vannak

Előfordult már veled, hogy akkor is éhes maradtál, amikor a háromfogásos laktató vacsora után felálltál? Gyakran érzed úgy, hogy egy kiadós étkezés után még belédférne egy kis nasi és ha ez kimarad akkor megállíthatatlanul vágyódsz valami édesség után?

Ha gyakran előfordul ilyen érzés, akkor érdemes megfigyelned, hogy egy nap mennyi cukrot viszel be, mennyi édességet vagy hozzáadott cukorral teletömött ételt eszel meg.

Ha úgy érzed, hogy ez túl sok, próbáld meg csökkenteni az adagokat és kivonni a cukrokat, de vigyázz, nem lesz könnyű dolgod.

A cukor ugyanis rendkívül addiktív, így ne add fel, ha két hét után rosszabbul érzed magad, az eredmények körülbelül egy hónapon belül jelentkeznek majd!

Fájnak az ízületeid Kép forrása: sallysbakingaddiction.com

7/7 Fájnak az ízületeid

Elsőre úgy tűnhet, hogy semmi összefüggés nincs a között, hogy fájnak az ízületeid és hogy mennyi cukrot eszel a mindennapokban.

Valójában bármennyire is ijesztő, a szervezetedben minden mindennel összefügg, így egyáltalán nem mindegy hogy hogyan táplálkozol vagy mennyit alszol.

Ha sokszor fájnak az ízületeid, akkor lehet, hogy egy általános gyulladás van a szervezetedben, ami bizony a magas cukortartalmú diéta következménye is lehet.

Erre egy összetett orvosi vizsgálat tud egyértelműen rávilágítani, de kezdetnek lehet az is elég, ha minden nap csökkented vagy mással helyettesíted a cukrot az étkezésedben, figyeld, hogy a tünetek hogyan változnak majd!