6 tévhit a női egészségről, amit felejts el minél előbb

Sándor Alexandra
Írta: ,
6 tévhit a női egészségről, amit felejts el minél előbb

Harmincöt fölött már szinte nincs is esélyed a gyermekáldásra? A mellrák csak azokra csaphat le, akiknél már jelentkezett a családban? A hőhullám mindig a klimax előfutára? Csokorba szedtük a leggyakrabban hangoztatott női egészséggel kapcsolatos tévhiteket, hogy alaposan megcáfoljuk őket!

A termékenység 35 éves kor után mindenkinél hanyatlik

Semmi szükség nincs arra, hogy a petesejtjeidre szép kis csomagolást vizualizálj, vészjósló szavatossági idővel ellátva, ami a 35. születésnapodat tűzte ki utolsó pillanatnak.

Egy nemrégiben készült kutatás szerint ugyanis, amelyet az Észak-Karolinai Egyetem orvosi karának munkatársai végeztek Dr. Anne Steiner vezetésével, azon 38-39 évesek, akik korábban már voltak várandósak, 80%-os sikerrel esnek teherbe újra a próbálkozás első hat hónapjában. Ez nem azt jelenti, hogy az ivarsejtek minősége ne hanyatlana – csupán azt támasztja alá, hogy a változás egyénenként igen széles skálán mozoghat.

Ha a családodban nem volt mellrák, nem vagy veszélyben

Mivel a családi mellrákos kórtörténet növeli a rettegett betegség kialakulásának kockázatát, törvényszerűnek tűnik ezen összefüggés ellenkezője is. Tény, hogy a rosszindulatú emlődaganattal diagnosztizáltak egytizedénél anya vagy lánytestvér is érintett, másik tizedénél pedig a családfa egy távolabbi tagja – a maradék 80%-nál azonban semmilyen nyilvánvalóan öröklött hajlam nincs a pakliban.

Dr.

Debbie Saslow, az Amerikai Rák Társaság nőgyógyásza szerint a dokik azért érdeklődnek annyira a családi kórtörténet iránt, mert a többi tényezőt sajnos még nem sikerült feltárni.

Fókuszban

A legfinomabb snackek, amiket rohanós napokon a táskámba szoktam dobni

Az 5 legfinomabb tejes kávé recept, amiért minden nő odavan

Megéri hibrid autóval járni (?)