6 jel, hogy baj van a pajzsmirigyeddel

Sándor Alexandra
Írta: ,
6 jel, hogy baj van a pajzsmirigyeddel
Folyton fáradt vagy? „Ködösnek” érzed a tudatodat, megmagyarázhatatlan súlygyarapodással bajlódsz, melegben is fázol vagy hullik a hajad? Könnyen lehet, hogy a pajzsmirigyed a kellemetlen panaszok okozója. Ez a hormonháztartásban kulcsszerepet játszó szerv ugyanis a testedre és a szellemedre egyaránt rossz hatással van, ha alul- vagy túlműködés formájában ámokfutásba kezd…
Mi az a pajzsmirigy?

A nyakad alsó-elülső részében található, pillangó alakú szerv olyan hormonokat termel, amelyek szabályozzák az anyagcseréd sebességét – tehát azt a folyamatot, amivel a tested energiává alakítja a bevitt tápanyagot.
Amikor a hozzá köthető hormonszint túl alacsony vagy túl magas, a következő változatos – és sajnos legkevésbé sem jellegzetes, tehát többféle betegségnek is betudható – tüneteket tapasztalhatod.

Hízás vagy fogyás

A pajzsmirigy működési zavarának leggyakoribb kísérőjelensége. A hízás általában alulműködéshez társul, míg a fogyás a túlműködéshez.

Előbbi állapotot orvosi szakszóval hypothyroidizmusnak nevezzük (és ez a gyakoribb probléma), míg utóbbit hyperthyroidizmusnak.
A thyroid a pajzsmirigy latin neve. Mielőtt azonban arra a következtetésre jutnál, hogy csakis ez lehet a látszólag megmagyarázhatatlan súlyváltozásod oka, alaposan gondold végig az étrendedet és az edzési rutinodat!

Fókuszban

A légúti hurut lehetséges színei - Melyik, mit jelent?

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató

Egészség és életmód

A légúti hurut lehetséges színei - Melyik, mit jelent?