6 gyakori ok a fejfájás hátterében

Írta: ,

A fejfájás teljesen hétköznapi jelenség, de a tünetek szerteágazóak: nem mindegy, hol fáj, milyen intenzitással, időszakosan, állandóan vagy tipikus reakció-e valamire. Ennek megfelelően a hátterében húzódó kiváltó okok palettája is igen széles, most a legáltalánosabbakat olvashatod. 

1/6 Stressz, az örök mumus

A stressz kártékonysága bizony a fejfájásban is megmutatkozik: a legtöbb fejfájós ember ezt a tényezőt jelöli meg kínlódása legfőbb okaként.

A stressz megmerevíti a nyak és a váll izmait, feszessé teszi a testet, az idegrendszert is kedvezőtlenül stimulálja – ez a feszültség szintén hozzájárul a fejfájás kialakulásához.

Más magyarázat alapján ez a kiváltó ok hormonálisan is diszharmóniát tud eredményezni az erek kitágulásának, összehúzódásának váltakozása által, aminek egyenes következménye a kellemetlen tünet.

A legkellemetlenebb időjárás-előrejelző Kép forrása: 500px.com

2/6 A legkellemetlenebb időjárás-előrejelző

Aki frontérzékeny, jól ismeri a fejfájást mint állandó kísérőelemet, különösen, ha melegedésről beszélnek a meteorológusok, hiszen ilyenkor a levegő páratartalmában és a légnyomásban történő változások olyan fiziológiai változást idéznek elő a szervezetben, amelynek elősegítik a fejfájást.

Ez főként igaz a nőkre – kutatási eredmények ugyanis azt igazolják, hogy a kamaszkortól kezdve háromszor annyi nőnek fáj a feje, mint férfinak.

 

 

Víz, víz, víz Kép forrása: brit.co

3/6 Víz, víz, víz

Többféle elmélet létezik arra vonatkozólag, mennyi a megfelelő napi folyadékbevitel: 1,5-2 literes ajánlástól a 3-4 literesig mindenféléről ír a szakirodalom.

De egy biztos: a dehidratáltság egyértelmű következménye a fejfájás, sőt a jelenséget észreveheted karikás szemekből és a fáradékonyságból, ingerlékenységből is. Azonban jobban teszed, ha nem kávéból, koffeintartalmú teából vagy alkoholból akarod karbantartani vízháztartásodat, hiszen ezek túlzott mértékű fogyasztása után szintén a fejünkhöz kapunk.

Akkor is igyál egy pohár vizet, ha nem vagy szomjas! A szomjúság már a test figyelmeztető jelzése.

 

 

4/6 Magunkkal hozzuk vagy szerezzük?

A fejfájás örökletes is lehet, sőt a háttérben vitaminhiány, vagy valamilyen krónikus betegség is húzódhat.

Ha sűrűn fáj a fejed és nem sejted az okát, érdemes vérképet csináltatni.

A vérszegénység, vashiány igen gyakran fordul elő, melyet szintén sokszor kísér kínzó fejgörcs.

Figyelj a helyes, változatos és tápanyag dús étkezésre is! Az egészséges étrend kialakításával elillan a probléma, különösen, ha biztosítod szervezetednek a minőségi pihenést is a regenerációhoz.

Helytelen testtartás Kép forrása: hannescaspar.com

5/6 Helytelen testtartás

A tartós ülő- vagy állómunka következtében a gerinc természetes görbületei eltolódnak, amely izomegyensúly-bomláshoz vezet.

A felső háti szakaszon érezhető izomfeszülés kiválthatja az úgynevezett tenziós fejfájást. Gyakran mozgasd meg magad, a tartásjavító hatású jóga is nagy segítségedre lehet a probléma kiküszöbölésében.

Ülőmunkát végzőknek ékpárna használatát vagy szék helyett a fitball-on ülést is előszeretettel javasolják.

Piros betűs napokon Kép forrása: bitaites.org

6/6 Piros betűs napokon

Menstruáció idején a fejfájás nem ritka hozadék, különösen az erősebb, első napokat kísérheti.

Ennek az a magyarázata, hogy ebben az időszakban a legfontosabb női nemi hormonunk, az ösztrogén szintje hirtelen lecsökken.

Sajnos, mint oly sok más fizikai működési problémánál, változásnál, itt is többek közt fejfájásban nyilvánul meg az optimálistól eltérő folyamat.