6 gyakori ok a fejfájás hátterében

Esztergály Lilla
Írta: ,

A fejfájás teljesen hétköznapi jelenség, de a tünetek szerteágazóak: nem mindegy, hol fáj, milyen intenzitással, időszakosan, állandóan vagy tipikus reakció-e valamire. Ennek megfelelően a hátterében húzódó kiváltó okok palettája is igen széles, most a legáltalánosabbakat olvashatod. 

A stressz kártékonysága bizony a fejfájásban is megmutatkozik: a legtöbb fejfájós ember ezt a tényezőt jelöli meg kínlódása legfőbb okaként.

A stressz megmerevíti a nyak és a váll izmait, feszessé teszi a testet, az idegrendszert is kedvezőtlenül stimulálja – ez a feszültség szintén hozzájárul a fejfájás kialakulásához.

Más magyarázat alapján ez a kiváltó ok hormonálisan is diszharmóniát tud eredményezni az erek kitágulásának, összehúzódásának váltakozása által, aminek egyenes következménye a kellemetlen tünet.

A legkellemetlenebb időjárás-előrejelző Kép forrása: 500px.com

Aki frontérzékeny, jól ismeri a fejfájást mint állandó kísérőelemet, különösen, ha melegedésről beszélnek a meteorológusok, hiszen ilyenkor a levegő páratartalmában és a légnyomásban történő változások olyan fiziológiai változást idéznek elő a szervezetben, amelynek elősegítik a fejfájást.

Ez főként igaz a nőkre – kutatási eredmények ugyanis azt igazolják, hogy a kamaszkortól kezdve háromszor annyi nőnek fáj a feje, mint férfinak.