6 fűszer- és gyógynövény, amiket télen is gondozhatsz az otthonodban

Írta: ,

Már csak pár hét és beköszönt a hideg tél, ezért lassan itt az ideje, hogy beköltöztesd a kertet a lakásba! Így a melegebb napok múlásával sem kell lemondanod a friss fűszernövényekről. Alakíts ki egy helyet azoknak a növényeknek, amiket a zord időben is bátran tarthatsz, hogy még sokáig friss ízekkel lássák el a konyhádat.

Chili paprika Kép forrása: inspiredbythis.com

1/6 Chili paprika

A chili paprikának tápanyagban dús, üde talajra van szüksége. Ha rendszeresen öntözöd (de nem sokat), akkor erőteljes növekedéssel hálálja meg.

Tedd minél világosabb és hűvösebb helyre. Ha a megérett chili paprikákat rendszeresen leszeded, akkor folyamatos termésre számíthatsz.

Az ázsiai és mexikói konyha elengedhetetlen kiegészítője, de mindenféle ételhez felhasználhatod.

Teheted mártásokba és salátákhoz is. Dobd fel vele bátran az ételeket, mert sokkal finomabb, mint a szárított, vagy őrölt chili.

Citromfű Kép forrása: flickr

2/6 Citromfű

A citromfű sokoldalú fűszer, vírusölő és nyugtató gyógynövény.

A tartása sem túl bonyolult.

Arra figyelj, hogy kapjon elég fényt, és szobahőmérsékletű vízzel öntözd, hetente egyszer.

Ha nem elég nedváteresztő a talaj, amiben vetted, ültesd át és úgy tedd cserépbe. Ideális, ha a konyhaablakban tartod.

Kiválóan ízesíthetsz vele gyümölcsleveseket, vagy egy kis gyömbérrel és mentával kombinálva nagyszerű thai ételeket készíthetsz a segítségével.

Ha pedig 3-4 citromfű levelét leforrázod, majd állni hagyod 5 percig és megiszod, biztos, hogy megnyugtat és segít az elalvásban is.

3/6 Tárkony

A tárkonyt az erdélyi konyha fűszereként ismerjük, és általában szárított formában használjuk, pedig a friss tárkony íze sokkal izgalmasabb.

Ahhoz, hogy ezt te is megtapasztald, ültesd tápdús talajba és tedd napos helyre. Ennek a fűszernövénynek kevés öntözésre van csak szüksége.

Használd sült húsok fűszerezéséhez és persze a tárkonyos csirkeragu leves ízesítéséhez is. A zöldbab- és zöldborsófőzelékek ízvilága pedig egy egészen új értelmezést kap, ha friss tárkonyt is használsz hozzá.

Lestyán Kép forrása: flourishingfoodie.com

4/6 Lestyán

A petrezselyemhez hasonló illatú és ízű fűszernövény, aminek a levelét, a magját és a gyökerét is felhasználhatod.

Minél melegebb és naposabb helyen tartod, annál több illóolaja termelődik és annál ízletesebb növény lesz belőle.

A levelek akkor maradnak fiatalok, ha rendszeresen szeded őket.

A lestyán gyökeréből isteni lekvárt is készíthetsz, amit eltehetsz télre.

A levele kiváló fűszer, ha kacsához vagy csirkéhez készítesz tölteléket. A lestyánmagból pedig tehetsz a kenyértésztába is,vagy ízesíthetsz vele házi sajtokat.

5/6 Fodormenta

A menta elég igénytelen növény, kevés odafigyeléssel is könnyen burjánzik.

Cserépbe ültetve viszont könnyen kordában tartható. Mivel nincs sok igénye, tedd a többi fűszernövény mellé és öntözd akkor, amikor azokat is, de elvan hűvösebb helyeken is.

A fodormentából csinálhatsz teát, de egy egyszerű zöldsalátát is feldobhatsz vele.

Sült bárányhoz készíthetsz belőle isteni mentaszószt, vagy karácsonyra mentalikőrt.

Rozmaring Kép forrása: users.livejournal.com

6/6 Rozmaring

Szúrd le egy idős növény fiatal ágait egy jó vízáteresztésű földdel teli cserépbe, így az ágak gyorsan gyökeret eresztenek majd.

Az ültetésre legalkalmasabb idő az ősz, így a tél beállta előtt megerősödik a növény. Óvd a nedves, párás levegőtől és öntözd hetente egyszer.

A rozmaring csodásan passzol a sült húsokhoz, legfőképp a bárányhoz és a sertéshez.

Készíthetsz a segítségével fűszervajat, teheted tojásos ételekbe is, de még a Créme brülée is csodás ízt kap tőle, ha mértékkel használod az ízesítéséhez.