6 fűszer- és gyógynövény, amiket télen is gondozhatsz az otthonodban

Dienes Petra
Írta: ,

Már csak pár hét és beköszönt a hideg tél, ezért lassan itt az ideje, hogy beköltöztesd a kertet a lakásba! Így a melegebb napok múlásával sem kell lemondanod a friss fűszernövényekről. Alakíts ki egy helyet azoknak a növényeknek, amiket a zord időben is bátran tarthatsz, hogy még sokáig friss ízekkel lássák el a konyhádat.

Chili paprika Kép forrása: inspiredbythis.com

A chili paprikának tápanyagban dús, üde talajra van szüksége. Ha rendszeresen öntözöd (de nem sokat), akkor erőteljes növekedéssel hálálja meg.

Tedd minél világosabb és hűvösebb helyre. Ha a megérett chili paprikákat rendszeresen leszeded, akkor folyamatos termésre számíthatsz.

Az ázsiai és mexikói konyha elengedhetetlen kiegészítője, de mindenféle ételhez felhasználhatod.

Teheted mártásokba és salátákhoz is. Dobd fel vele bátran az ételeket, mert sokkal finomabb, mint a szárított, vagy őrölt chili.

Citromfű Kép forrása: flickr

A citromfű sokoldalú fűszer, vírusölő és nyugtató gyógynövény.

A tartása sem túl bonyolult.

Arra figyelj, hogy kapjon elég fényt, és szobahőmérsékletű vízzel öntözd, hetente egyszer.

Ha nem elég nedváteresztő a talaj, amiben vetted, ültesd át és úgy tedd cserépbe. Ideális, ha a konyhaablakban tartod.

Kiválóan ízesíthetsz vele gyümölcsleveseket, vagy egy kis gyömbérrel és mentával kombinálva nagyszerű thai ételeket készíthetsz a segítségével.

Ha pedig 3-4 citromfű levelét leforrázod, majd állni hagyod 5 percig és megiszod, biztos, hogy megnyugtat és segít az elalvásban is.