6 étrendbeli változás, amire szükséged van, ha hormonális problémáid vannak

Írta: ,

Miért van minden eddiginél több hormonprobléma? Miért esnek olyan sokan nehezen teherbe? Sok szakértő szerint két dolgot okolhatunk ezért: stresszes életmódunkat és helytelen táplálkozásunkat. Most eláruljuk, utóbbin hogyan tudsz változtatni annak érdekében, hogy sokkal egészségesebb lehess, és minél gyorsabban rendeződjenek hormonális problémáid!

Természetesen az egészséges táplálkozás nem jelenti azt, hogy abbahagyhatod a gyógyszereid szedését, vagy nem kell többet konzultálnod az orvosoddal! Azonban érdemes változtatnod – legalább egy próba erejéig – hiszen, ha a hormongondok miatt amúgy is rendszeresen jársz laborba, tökéletesen követni tudod, van-e eredménye a megreformált étrendednek. Tartsd ki legalább 5-6 hónapig, és meglátod, a befektetett fáradozásod megtérül!

1/6 Ne egyél glutént!

Időről időre visszatér a köztudatba a glutén káros hatása, de sajnos sokan azt várják a gluténmentes étkezéstől, hogy majd lefogynak. Mivel ez többnyire nem történik meg, fel is adják a próbálkozást, és visszatérnek a hagyományos étkezési szokásokhoz. Először is szögezzük le: a gluténmentes lisztek többsége ugyancsak magas szénhidrát-és energiatartalmú, csak akkor lehet fogyni velük, ha nagyon tudatosan étkezel. Ezért a gluténmentes táplálkozás nem egyenlő a diétával, de nem is jelenti azt, hogy gluténmentes étrenddel ne lehetne fogyni. Sőt!

De mégis miért káros a glutén? Miért kell kizárni az étrendből? A glutén a szervezetben utánozza a pajzsmirigy szerkezetét, és ez nem csak magát a pajzsmirigyet, hanem az emésztő- és az immunrendszer is elgyengíti, súlyos gyulladásokat okoz.

A gluténfogyasztás következtében az immunrendszer olyan antitesteket termel, amik aztán a szervezet sejtjeit, szöveteit támadja meg. Ennek folyamán gyakran autoimmun betegségek, pajzsmirigy rendellenességek alakulnak ki, amik természetesen az egész szervezet hormonháztartását felborítják, és számos más problémát generálnak.

Ne fogyassz tejtermékeket! Kép forrása: brebca/depositphotos.com

2/6 Ne fogyassz tejtermékeket!

Lassan biztosan úgy érzed, semmit sem ehetsz, és még csak a második pontnál járunk… Az igazsághoz azonban hozzátartózik, hogy a tejfehérje és laktóz intolerancia legalább olyan gyakori gond, mint a gluténérzékenység. Az érzékenység manapság már könnyen szűrhető, azonban a legtöbbször vérben ellenőrzik az antitesteket.

Ennek az a hátulütője, hogy ha a vérből kimutatható az intolerancia, akkor az már minden bizonnyal súlyos méreteket öltött.

A tejtermékek esetében a legtöbbször szintén egy fehérje, a kazein a felelős a gyulladás kialakulásáért, avagy fokozásáért, hiszen a tejtermékek nyálkásító hatásúak a belekben, akadályozzák a tápanyagok, vitaminok felszívódását, így az immunrendszert is károsítják.

Kezdetekben „csak” puffadást, hasmenést okoznak, de áteresztő bél szindróma, IBS és hormonális gondok is kialakulhatnak akkor, ha nem figyelsz az intő jelekre. A rossz közeg táptalajt biztosít a gombáknak, baktériumoknak, káros mikrobáknak. Bár elkeserítőnek hathat, ha el kell hagynod a tejet és a tejtermékeket, már kiváló növényi sajtokat, joghurtokat vásárolhatsz, amik alternatívát jelenthetnek a táplálkozás során.

3/6 Kerüld a szóját!

A szója a gluténhoz hasonlóan megosztó alapanyag, vagy egyes esetekben adalékanyag. Sokan – a támogatók közül – példálóznak azzal, hogy „keleten is mindenki eszik szóját”. Ez az állítás (amellett, hogy ilyen formában nem igaz), figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy hozzánk már szinte kivétel nélkül génmódosított, feldolgozott szója kerül.

A szója egy nagyon nehezen emészthető alapanyag, csupán kis része képes felszívódni, a benne található lektinek pedig irritálják a belek nyálkahártyáját. A szója emellett akadályozza a jód felszívódását, márpedig Magyarország túlnyomó része kifejezetten híres arról, hogy jódszegény a vize, az emberek pedig nem túl gyakran gondolnak az utánpótlásra (sem étkezés, sem táplálék kiegészítő formájában).

Márpedig a megfelelő mennyiségű jód kulcsfontosságú, ha a pajzsmirigy, ezáltal pedig a hormonrendszer működését vizsgáljuk. Emellett meg kell említeni a szója ösztrogén tartalmát, ami ugyancsak megzavarhatja a szervezet hormonháztartását.

Egyértelműen jobban teszed, ha minden formában kizárod!

4/6 Mellőzd a cukrot!

Talán ez a legismertebb tanács az egészséges életmódot tekintve, és mivel már jó ideje él a köztudatban a fontossága, egyre több és jobb cukorpótoló kerül a piacra. Egyáltalán nem nehéz tehát olyan alternatívát találnod, ami megfelel a speciális igényeidnek és az ízlésednek!

A lényeg, hogy keress valamit a finomított cukor helyett (lehetőleg ne egy másik mesterséges ízesítőt, hanem egy természetes, jobb változatot), ugyanis a cukor egyenesen tápláléka a belekben élő káros baktériumoknak, gombáknak, mikrobáknak. Ez köztudott tény, gondolj csak az erjedésre!

A cukor rendszeres fogyasztása mellett ezek az élősködők nagyon könnyen elszaporodnak, és gyulladásokat okoznak, továbbá nem fogják akadályozni a beleket abban, hogy a méreganyagokat és az allergének áteresszék a szervezetbe.

Ennek eredményét már az előbb kifejtettük, de arra nem tértünk ki, hogy a cukor (amellett, hogy üres kalória) köztudottan megemeli a vércukorszintet, márpedig az ingadozó vércukor is károsítja a szervezet hormonháztartását.

5/6 Felejtsd el a feldolgozott élelmiszereket!

Attól, hogy valamire rá van írva, hogy „gluténmentes”, „cukormentes” vagy „tejfehérjementes”, még nem feltétlenül jó. Sajnos. Kiváló példát jelentenek erre a különféle felvágottak, amik bár a legtöbbször tartalmazzák a korábban kiemelt káros anyagokat, nem olyan nehéz „mentes” változatot készíteni belőlük. Azonban azt csak a bio minősítéssel dolgozó gyártók garantálják, hogy nem tömik az állatokat antibiotikumokkal, növekedési hormonokkal, és nem használnak génmódosított alapanyagokat (sem a gyártás, sem az állatok hízlalása során).

Bár nagyon sokan figyelmen kívül hagyják, tökéletesen igaz a mondás: „az vagy, amit megeszel”. Ha olyan húst eszel, aminek a „tulajdonosa” nagyon rossz, ipari tartásból származik, akkor bizony te is elfogyasztod azt a sok méreganyagot és hormont, amit az adott állat megkapott.

Ha nagyon szüksége van a szervezetednek a támogatásra, akkor erre is ügyelj, és vásárolj kistermelői, vagy bio minősítésű, GMO mentes élelmiszereket!

6/6 Kerüld azokat az ételeket, amik allergizálnak!

Nem vagyunk egyformák, a legkülönbözőbb ételek válthatnak ki belőlünk ételintoleranciát. Lehet, hogy egy teljesen hétköznapi zöldségtől puffadsz fel, ez irritálja a gyomrodat, a beleidet, függetlenül attól, hogy méregdrágán vetted egy biopiacon, vagy akár saját magad termelted. Ezt a problémát kiküszöbölendő érdemes ételintolerancia tesztet készítened, lehetőleg minél előbb. Kérheted ebben az orvosod segítségét, aki beutalót adhat szakértőhöz, illetve néhány laborvizsgálatra ő is elküldhet, de vehetsz házilag is elvégezhető tesztet – utóbbi ára 20 000-55 000 forint között mozog, annak függvényében, hány allergént vizsgál. Sok szakértő szerint ennek az a hátránya, hogy azok az allergének, amik kimutathatóak a vérből, már minden bizonnyal komoly károkat okozhattak a szervezetben, ezért érdemes lenne korábban, és más módszerekkel szűrni őket. Az mindenesetre biztos, hogy ha már kimutattak nálad valamilyen hormonális problémát, nem szabad figyelmen kívül hagynod azokat az élelmiszereket, amik allergizálnak.

Jó hír, hogy nem kell örökre száműznöd őket, mert a szervezet csodálatos öngyógyító képességgel rendelkezik, és ha hagysz neki időt és lehetőséget, akkor kijavítja azokat a problémákat, amiket te magad okoztál. Sokszor néhány hónap, vagy rosszabb esetben néhány év után ismét fogyaszthatod majd az egészséges alapanyagokat, persze mértékkel és odafigyelve.