6 étkezési és lelki ok, ha az emésztés nincs rendben

Írta: ,

Amikor az emésztés, a táplálék feldolgozása nehézséget jelent, legtöbbször rossz táplálkozási szokások és lelki gondok vannak a háttérben. Az egészségtelen szokások lassítják, esetleg lehetetlenné teszik a fogyást, rossz hangulatot és betegségeket okozhatnak. A betegségek elkerülése és megszüntetése, valamint a fogyás érdekében összegyűjtöttük, hogy milyen életmódbeli szokások felelősek akkor, ha az emésztés nincs rendben.

Túl sok kalória

1/6 Túl sok kalória

A szükségletedet meghaladóan étkezel, a kelleténél több kalóriát juttatsz be a szervezetedbe.

Az enni akarást kiválthatja valamilyen lelkiállapot (szorongás, szeretethiány, bizonytalanságérzet, elégedetlenség). Ilyenkor főleg édességből eszel többet.

A gyorséttermek új szokást teremtettek: a túl gyorsan evést. Sokan nem nyugodtan és élvezettel, hanem türelmetlenül ülnek le az asztalhoz, ha egyáltalán leülnek, és kapkodva esznek.

Alapos rágás nélkül, túl hamar nyelik le az ételt, mielőtt jelentkezne a jóllakottság érzése. A gyors étkezésnek az a következménye, hogy a kellemes teltségérzetet túllépve későn jössz rá, hogy egy ültő helyedben jóval többet ettél a kelleténél.  

Kevés rostanyag

2/6 Kevés rostanyag

Az 1970-es években egy Burkitt nevű angol sebész hívta fel a figyelmet kutatómunkája eredményeként, hogy az élelmi rostok fontosak a táplálkozásban.

Ajánlatos mindennap növényi rostokat juttatnod a szervezetedbe.

Szerencsére ma már egyre többen ügyelünk erre, így például a gabonaféléket nem finomítottan vesszük magunkhoz, hanem teljes kiőrlésű termékként.

A fehérjék szintén lényegesek, még akár az állati eredetűek (tojás, vaj, sajt, hús) is, de ezek nem tartalmaznak rostokat. A rost az emésztéshez kell.

Hozzájuthatsz úgy is, ha az említett értékes pékárun kívül olajos magvakat is fogyasztasz (diót, mogyorót, pisztáciát, mandulát, kesudiót).

Túl sok állati eredetű zsiradék

3/6 Túl sok állati eredetű zsiradék

A világháború után az európai étkezési szokások megváltoztak.

A húsfogyasztás megsokszorozódott. Zsiradékból, cukorból és sóból is többet használunk, mint kellene.

Az élelmiszer-adalékok és a növénytermesztésből származó vegyszermaradványok biológiailag teljesen idegenek számunkra.

Ezek benne maradnak a táplálékban, így nap mint nap fogyasztunk gyomirtót, antibiotikumot, műtrágyát, kártevők elleni szereket, hormonokat.

Az élelmiszerek egy része vegyileg szennyezett és silány minőségű ‒ nem elég élénk színű, nem elég zamatos.

Kevés tápanyagot tartalmaznak: a gyümölcsökben és a zöldségekben kevés a vitamin és az ásványi só, a gabonafélékben pedig a fehérje. 

Rossz társítások

4/6 Rossz társítások

Sokaknak jelent problémát, hogy helytelenül társítják egymással az ételeket, ezért szenvednek a haspuffadástól, a székrekedéstől, a lassú emésztéstől.

A következő élelmiszerek együtt fogyasztása okozhat problémát:

  • fehérjealapú keményítőtartalmúval (tészta, rizs, árpa stb. hússal, tojással, sajttal),
  • fehérjealapúak egy étkezésen belül (bab, sajt, tojás, hús),
  • édesség és gyümölcs fehérjealapúval vagy keményítőtartalmúval (amikor az étkezést desszerttel vagy gyümölccsel fejezzük be).

Többféle összetételű étel, több fogásban komoly megpróbáltatást jelent a szervezetünk számára. 

Nagy mennyiségű étel

5/6 Nagy mennyiségű étel

Amikor sokat eszünk, az emésztési idő meghosszabbodik.

A nem tökéletesen megemésztett élelmiszerek maradványai elindítják a bélben az erjedéses és a rothadásos folyamatokat. Gázok és méreganyagok keletkeznek.

A méreganyagok szétterjednek a testben, és gyengítik természetes védekezőképességét. Az emésztési nehézségeken kívül még aluszékonyságot és migrént is okozhatnak.

Lelki problémák

6/6 Lelki problémák

Emésztési problémák esetén érdemes nemcsak a felszínt érinteni. Ajánlatos figyelembe venni a lélek felől érkező üzeneteket is, amelyek alapján az emésztési gondok könnyebben értelmezhetők és megszüntethetők.

A túlevést általában a belső üresség és a hiány okozza. Az evés sokszor azt az érzést nyújtja számunkra, hogy kapunk valamit, így testünkkel együtt lelkünk is töltekezik. A lelki gondokat azonban nem oldja meg az evés, mert a szeretet és a meghittség iránti éhség megmarad.

Az önszeretet hiányát külső dolgokkal nem lehet kitölteni. Amikor valami megüli a gyomrot, akkor gyakran valamit lelkileg sem tudunk feldolgozni, megemészteni. Az émelygés a tudat alatti elutasítás jele.

Aki emésztési gondokkal küzd, az általában önmaga egy részét utasítja el, olyasvalamit, amit tudatosan be kellene fogadnia.