5+1 tipp, hogy kivédd a szúnyogcsípést

Írta: ,

A szúnyogcsípés, és persze az azt követő vakarózás rendesen el tudja rontani a szabadtéri programokat, pedig már alig vártuk, hogy jó idő legyen és ne kelljen a szobában kuksolni. Ne hagyd, hogy a kis vérszívók elrontsák a kedvedet, az alábbi módszerekkel kivédheted a támadásaikat!

Tervezz előre, ha kertészkedsz!

1/6 Tervezz előre, ha kertészkedsz!

Ha szívesen rendeztek kerti partikat, vagy előszeretettel vacsoráztok a balkonon, akkor már kertészkedés közben érdemes szem előtt tartani a szúnyogok elleni védelmet.

Bizonyos növények, főleg a citrusfélék illatát nem szeretik a rovarok, ezért ha több helyre is ültetsz citromfüvet, kevésbé tűnsz majd hívogató vacsorának a szúnyogok szemében.

Emellett kevésbé népszerű a szúnyogok körében a borsmenta, a szegfű, a dohányvirág és a muskátli is.

Fokhagyma

2/6 Fokhagyma

Nem tudjuk, hogy a vámpírok ellen is működik-e, de az biztos, hogy a kisebb vérszívók esetében hatékony.

Persze az illatát az emberek közül sem szereti mindenki, de ha például kerti sütögetést rendeztek, érdemes a grillre néhány fokhagymás hússzeletet is tenni, mert ezzel távol tarthatjátok a szúnyogokat, és egyúttal a vacsora is változatosabb lesz.

Akusztikus riasztók

3/6 Akusztikus riasztók

Ha nem szeretnéd kemikáliákkal kenegetni magadat, akkor jó szolgálatot tehetnek a patikákban néhány ezer forintért beszerezhető, kulcstartó méretű akusztikus rovarriasztók.

Ezek a szerkezetek olyan frekvencián bocsátanak ki hangot, amit te nem hallasz, a szúnyogokat viszont zavarja, ezért inkább máshol keresnek maguknak áldozatokat.

Az akusztikus riasztók nagy előnye, hogy vegyszermentesek, és bárhová magaddal viheted őket – például a gyerkőc övére is csatolhatsz egyet, vagy belógathatod a babakocsi fölé, hogy ne kelljen a zümmögők miatt megszakítani az esti sétát.

Elektromos rovarcsapdák

4/6 Elektromos rovarcsapdák

A szúnyogok gyenge pontja, hogy megállíthatatlanul vonzza őket a fény – ezen alapszik az elektromos rovarcsapdák hatékonysága is.

A világító lámpatest magához csalogatja a szúnyogokat, az áramkörbe kerülő rovarok pedig egy pillanat alatt füstté válnak a feszültség hatására.

Az elektromos rovarcsapdákból léteznek kifejezetten mutatós darabok is, így akár a kerti buli díszei is lehetnek, arra azonban vigyázz, hogy olyan távolságba tedd őket, ahol gyerek vagy kisállat nem férhet hozzá.

Almaecet

5/6 Almaecet

Kifejezetten vonzza a szúnyogokat az almaecet illata, így ez is egy megoldást jelenthet, ha már úgy érzed, távol tartani nem tudod őket, és jobb, ha legalább oda mennek, ahová te szeretnéd.

Ha vékony szájú üvegbe töltöd a folyadékot, jó eséllyel ki sem tudnak majd mászni az illatos csapdából.

+1 tipp, ha már megtörtént a baj

6/6 +1 tipp, ha már megtörtént a baj

Ha a szúnyogcsípés mégis bekövetkezik, a túlzott immunreakciót többféle házi módszerrel is csökkentheted, attól függően, hogy mi van kéznél.

A csípés helyét bedörzsölheted mézzel, banánhéjjal vagy ecettel is, de vízben feloldott kalciumot is tehetsz rá.

Ha különösen érzékeny vagy a csípésekre, vagy gyerkőccel vagytok a szabadban, érdemes magadnál tartani a patikákban kapható krémekből, amik a bőrre kenve azonnal enyhítik a csípés utáni égő érzést és viszketést, így megelőzhető, hogy az elvakart sebek komolyabb fertőzésekhez vezessenek.