5 vészjósló jel, hogy túl kevés a D-vitamin a szervezetedben

Írta: ,

Egészségesen táplálkozol, sportolsz és odafigyelsz a vitaminpótlásra is? Mégis többször érzed magad lehangoltnak és fáradtnak? Nagyon valószínű, hogy D-vitamin hiányban szenvedsz. A helyzet az, hogy a probléma világméretű, hazánkban pedig különösen jellemző - Magarországon tél végéig a lakosság mintegy 95% szenved D-vitamin hiányban. Lássunk most 5 gyakori jelet, ami a hiányára hívhatja fel a figyelmünket.

Fokozott izzadás Kép forrása: 5mintohealth.com

1/5 Fokozott izzadás

Ez furcsán hangozhat, mégis az egyik legjellemzőbb tünet a D-vitamin hiányban szenvedőknél.

Ha nyugalmi állapotban vagy kisebb, minimális mértékű fizikai terhelés során is erős izzadást tapasztalsz, akkor mindenképpen kezdj el gyanakodni.

Ilyenkor érdemes lehet megnézetned, hogy megfelelő-e a D-vitamin szinted és amennyiben az a normális mérték alá csökkent, úgy fontos, hogy gondoskodj a pótlásáról.

 

Állandó gyengeség érzet Kép forrása: lifehack.org

2/5 Állandó gyengeség érzet

A D-vitamin hiány sajnos hosszútávon folyamatos kimerültséghez vezethet, még akkor is, ha te napi szinten 6-8 órákat alszol. A megfelelő D-vitamin mennyiség ugyanis fenntartja a szervezet erejét kortól és nemtől függetlenül.

Egyes kutatások például szoros összefüggést mutatnak a D-vitamin mennyisége és az izmok erőssége között, ugyanis bebizonyították, hogy a 60 év körüliek körében 20 százalékkal csökkent az izmok gyengesége a megfelelő D-vitamin mennyiség bevitele mellett.

A táplálék kiegészítő rendszeres szedése ugyanis már akár hat hónapon belül képes leszámolni az izmok állandó gyengeségével.

Törékeny csontok Kép forrása: theurbnite.com

3/5 Törékeny csontok

30 éves korunk tájékán sajnos megáll a szervezet csontépítő folyamata, a D-vitamin hiány pedig felgyorsíthatja a csontritkulás tüneteit.

Ezért fontos, hogy gondoskodj a D-vitamin megfelelő pótlásáról, ám sajnos ez csupán élelmiszerekből nem fedezhető, még akkor sem, ha te a lehető legegészségesebben étkezel.

A megfelelő bevitelt érdemes három oldalról megközelíteni: napozás, táplálék kiegészítők alkalmazása és D-vitaminban gazdag ételek fogyasztása.

Krónikus fájdalmak Kép forrása: sortrature.com

4/5 Krónikus fájdalmak

A csontokban jelentkező szűnni nem akaró fájdalom oka sok esetben nem más, mint a csontlágyulás. A betegségben szenvedők körében egyértelműen kimutatták a D-vitamin hiány jeleit, ez pedig azt jelenti, hogy az elégtelen, kevés bevitel folyamatos fájdalmat generál az ízületekben, illetve az izmokban.

Ha a kellemetlen, fájó tünetek hetek óta tartanak, akkor fontos lehet felkeresned a háziorvosod és megtudakolnod, hogy nem-e D-vitamin hiány áll a háttérben.

Tudtad? A megfelelő D-vitamin bevitel képes megelőzni az edzés utáni izomlázat is, sőt a csontok regenerációs idejét is csökkenti, szóval már csak ezért is megéri alkalmazni!

 

Lehangoltság érzés Kép forrása: purrson.tumblr.com

5/5 Lehangoltság érzés

Biztos te is érezted már úgy, hogy a világ összeesküdött ellened. De mi van, ha csak a szervezeted így kiált segítségért? Tudnod kell, hogy a folyamatos lehangoltság érzés, a depresszió szoros összefüggésbe hozható a krónikus D-vitamin hiánnyal.

Ha nem jutsz megfelelő tápanyagokhoz és vitaminokhoz (kiemeltképp D-vitaminhoz), akkor az jelentős hatással lehet a közérzetedre és persze hosszútávon az egészségi állapotodra is. Még nem késő februárban sem gondoskodni magadról, hisz a májusi napos időkig sok van még...