5 végzetes hiba, ami miatt félrekezelhetnek a sürgősségin

Zabolai Margit
Írta: ,

Ne legyen rá soha szükséged, de ha mégis sürgős orvosi ellátásra van szükséged neked, vagy egy családtagodnak, akkor jó, ha birtokában vagy ezeknek az információknak. A pánikhelyzetben sokszor nehezebb tisztán gondolkodni, és még egyébként egyértelműnek látszó dolgok fölött is elszaladhat a figyelmed, ezért nem árt, ha az alábbiakat most tudatosítod magadban, amíg még csak elméletileg beszélünk a vészhelyzetről.

A sürgősségin az orvos kezében nincs ott a teljes kartotékod, és hatalmas rajta a nyomás, hogy gyorsan állítsa fel a potenciális diagnózist, elrendelje a szükséges vizsgálatokat, ezért nagy hiba, ha nem adsz meg számára valamilyen fontos információt.

Fogalmazz tömören, világosan, amikor elmondod, hogy miért kerültél a sürgősségire, mik a panaszaid, de ne hagyj ki semmit!

Jó, ha előre végig tudod gondolni azt is, volt-e valami szokatlan az elmúlt néhány napban, ami a betegségedet okozhatta, hogy ha az orvos ezekről kérdez, már felkészült legyél.

A rendszeresen szedett gyógyszereidről mindenképpen tájékoztatnod kell az orvosodat, de egy váratlan tünetet akár egy alkalomszerűen szedett, akár recept nélküli gyógyszer is okozhat vagy befolyásolhat.

Ha meg akarod könnyíteni a diagnosztizálást, jó, ha tisztában vagy vele, hogy mikor milyen gyógyszert szedtél, és nem elég annyi, hogy fájdalomcsillapítót, vagy allergiagyógyszert: tudd, hogy pontosan miből, mikor, mennyit vettél be.

Ha csak alkalomszerűen veszel be valamit, akkor azt érdemes feljegyezni például a határidő naplódba: egy kis szerencsével soha nem lesz szükséged az információra, de ha mégis, hálás leszel magadnak azért a 20 másodpercért, amit a feljegyzésre szántál.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba