5 végzetes hiba, ami miatt félrekezelhetnek a sürgősségin

Írta: ,

Ne legyen rá soha szükséged, de ha mégis sürgős orvosi ellátásra van szükséged neked, vagy egy családtagodnak, akkor jó, ha birtokában vagy ezeknek az információknak. A pánikhelyzetben sokszor nehezebb tisztán gondolkodni, és még egyébként egyértelműnek látszó dolgok fölött is elszaladhat a figyelmed, ezért nem árt, ha az alábbiakat most tudatosítod magadban, amíg még csak elméletileg beszélünk a vészhelyzetről.

1/5 Elhallgatott tünetek

A sürgősségin az orvos kezében nincs ott a teljes kartotékod, és hatalmas rajta a nyomás, hogy gyorsan állítsa fel a potenciális diagnózist, elrendelje a szükséges vizsgálatokat, ezért nagy hiba, ha nem adsz meg számára valamilyen fontos információt.

Fogalmazz tömören, világosan, amikor elmondod, hogy miért kerültél a sürgősségire, mik a panaszaid, de ne hagyj ki semmit!

Jó, ha előre végig tudod gondolni azt is, volt-e valami szokatlan az elmúlt néhány napban, ami a betegségedet okozhatta, hogy ha az orvos ezekről kérdez, már felkészült legyél.

2/5 Nem tudod, milyen gyógyszert szedsz

A rendszeresen szedett gyógyszereidről mindenképpen tájékoztatnod kell az orvosodat, de egy váratlan tünetet akár egy alkalomszerűen szedett, akár recept nélküli gyógyszer is okozhat vagy befolyásolhat.

Ha meg akarod könnyíteni a diagnosztizálást, jó, ha tisztában vagy vele, hogy mikor milyen gyógyszert szedtél, és nem elég annyi, hogy fájdalomcsillapítót, vagy allergiagyógyszert: tudd, hogy pontosan miből, mikor, mennyit vettél be.

Ha csak alkalomszerűen veszel be valamit, akkor azt érdemes feljegyezni például a határidő naplódba: egy kis szerencsével soha nem lesz szükséged az információra, de ha mégis, hálás leszel magadnak azért a 20 másodpercért, amit a feljegyzésre szántál.

3/5 Nem ismered a családod kórtörténetét

Tény és való, hogy egy betegség nem kimondottan a legkellemesebb téma, amivel a nagymamáddal beszélgethetsz, de ez még nem jelenti azt, hogy nem kellene.

Azon kórok esetében, amelyek öröklődhetnek, jó, ha tisztában vagy vele, hogy melyik, mikor és milyen formában érintette a közvetlen családtagjaidat – lehet például, hogy az anyukádnak voltak cisztái, de tudod, hogy milyen típusú ciszták voltak?

Milyen típusú cukorbetegsége volt a nagypapádnak, vagy milyen okok állnak apukád magas vérnyomása mögött?

Ezekkel az információkkal már csak azért is érdemes tisztában lenned, mert adódhat úgy, hogy neked kell helyettük válaszolnod egy orvos kérdéseire.

4/5 Nem kérdezel

Nagyon fontos, hogy a diagnózist, a vizsgálatok szükségességét te magad is megértsd, és ha kell, merj kérdezni ezekről! Igen, ez a sürgősségi, és igen, szorít az idő, és sok beteg vár, de az egyértelmű, célirányos kérdések megválaszolására kell, hogy legyen idő.

Kérdezz rá, ha kell, hogy mi fog veled történni, mik a lehetséges kimenetek, és ha szükségesnek érzed, kérdezd meg, hogy a tüneteid alapján lehet-e valami komolyabb bajod, és ha igen, akkor ez milyen tünetekkel járhat, mire kell figyelned a jövőben.

Ha tudod, hogy milyen intő jeleket kell keresned, kisebb az esély arra, hogy figyelmen kívül hagyod őket, vagy nem tájékoztatod róluk az orvosodat, mert nem ítéled fontosnak őket.

5/5 Egyedül érkezel

Egy látogatás a sürgősségin minden, csak nem egy sétamenet, ezért, ha teheted, vigyél magaddal valakit, akinek fontos vagy, aki törődik veled.

Egyrészt a jelenléte téged is megnyugtat, segít, hogy higgadtabban kezeld a helyzetet, ami kulcsfontosságú lehet, másrészt a szeretted egy plusz pár szemet és fület jelent, aki odafigyel az orvos szavaira, utasításaira, és ha kell akár a kérdéseit is segíthet megválaszolni, eszedbe juttathat valami fontos dolgot, amit te zavarodban esetleg elfelejthetsz.