5 újabb figyelmeztető jel, hogy valami nem stimmel az egészségeddel

Írta: ,

Előző cikkünkből megtudhattad, hogy a nem elég pihentető alvás, a folytonos fáradtság és a cserepes ajak sokkal több holmi hétköznapi bosszúságnál. Folytatjuk azoknak a jeleknek a sorát, amelyek arról árulkodnak: kissé elhanyagoltad az egészségedet mostanában.

Gyakran szorongsz

1/5 Gyakran szorongsz

Amikor éppen nem támad a roham, a szorongást úgy élheted meg, mint egy apró hibát a mátrixban.

Tény, hogy az esetek túlnyomó többségében lelki oka van, ám ettől még nem szabad megfeledkezned róla: nagyon is fizikai reakciót vált ki a testedből, tehát nem tudhatod le egy „mindjárt megnyugszom”-mal.

Amennyiben hajlamos vagy a szorongásra, sajnos magasabb nálad a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata.

A probléma emellett nemihormon-ingadozással, pajzsmirigy-problémákkal és egyéb gondokkal is összefüggésben állhat.

Ha fogalmad sincs róla, mi okozhatja a szorongásodat, érdemes ellátogatnod a háziorvosodhoz és egy pszichológushoz is, akik segítenek a megoldásban.

Sötét színű a vizeleted

2/5 Sötét színű a vizeleted

A sötétebb sárgás árnyalatú vizelet arról árulkodik, hogy nem jut elegendő folyadék a testedbe – márpedig ez elengedhetetlen volna az egészséghez!

Naponta legalább másfél, de lehetőleg két liternél is több szénsavmentes ásványvíz, illetve cukormentes tea elkortyolása javasolt.

Ha messze nem tartasz ennyinél, fokozatosan, hétről hétre növeld az adagot!

Tartsd szem előtt, hogy a kávé és az alkohol dehidratál, tehát kedvezőtlenül hat a testedre. Ezeket lehetőleg kerüld el, ám ha ragaszkodsz hozzájuk, legalább háromszor annyi víz kíséretében fogyaszd őket.

Akkor lesz rendben a folyadékháztartásod, amikor a vizeleted már-már átlátszó halványsárgává válik.

Folyton viszket a bőröd

3/5 Folyton viszket a bőröd

Ne tudd le annyival, hogy bizonyára csak száraz és érzékeny! Akár allergia vagy valamilyen bőrbetegség is állhat a panasz hátterében.

Figyeld meg, hogy a húzódó érzeten és a hámláson kívül van-e még más tünet, illetve megfigyelhető-e konkrét gyulladás az adott területen. Ez ugyanis bőrgyógyászati kezelést igényel!

A bőr az emberi test legkiterjedtebb szerveként rengeteg külső és belső tényezőre érzékeny. Rögtön jelzi, ha túl sok méreganyag halmozódott fel a testedben, aminek a helytelen életmódon kívül például májbetegség is oka lehet.

Gyakori továbbá, hogy étel-intolerancia idéz elő kellemetlen bőrtüneteket, amelyek túlzott szárazság vagy fokozott faggyútermelődés formájában jelentkeznek.

 

Ritkán jársz vécére

4/5 Ritkán jársz vécére

A tökéletes bélmozgás azt jelentené, hogy minden étkezés után székletet produkálsz.

A XXI.

század társadalmának táplálkozása azonban olyan mértékben eltér a természetestől, hogy ez már ritkának számít manapság.

Noha az orvosok szerint napi egyszeri ürítés már jónak számít, az egészséged szempontjából ennél többre kellene törekedni.

Rostban gazdag ételek, megfelelő mennyiségű folyadék, illetve sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával elérheted, hogy minél kevesebb ideig tartózkodjanak a tápcsatornádban a salakanyagok, így jelentősen csökkenjen a haspuffadás és az erjedés közbeni méreganyag-képződés veszélye.

A hashajtó szedése azonban még véletlenül se számítson rutinnak, mert többet ártasz, mint használsz vele!

Minden nyavalyát elkapsz

5/5 Minden nyavalyát elkapsz

Alapjáraton egészséges vagy, ám ha a kolléganőd vagy akár a szomszédod megbetegszik, előre tudod, hogy te is ágynak dőlsz majd?

Hát még akkor, ha a párod vagy valamelyik családtagod szór vírusokat és bacikat… Pedig ha egyensúlyban lenne a szervezeted, az immunrendszered az esetek többségében képes lenne legyőzni ezeket!

Törekedj a tudatos immunerősítésre, melynek a megfelelő C-vitamin bevitel csupán egy része. A fejedben is érdemes rendet tenni olyan szempontból, hogy más tüsszögésének láttán ne lásd magad rögtön „dögrováson”, hiszen azzal idő előtt feladod a harcot.

Kétrészes cikksorozatunkban összesen tíz olyan tünetet taglaltunk, amelyek pontosabb képet adnak az egészségedről, mint hitted volna. Reméljük, sikerült felismerned, ha változtatnod kell valamin a hétköznapokban!